Så agerar restaurangerna efter ökad samhällsspridning

Smittskyddsläkare Anders Nystedt uppgav på torsdagens presskonferens att en restaurang i kommunen "satt på pottkanten" och kan stängas för att den inte följt restriktionerna. Samtidigt har Gällivare kommun haft ett samtal med restaurangerna om ytterligare åtgärder för att minska samhällsspridningen.

– Det är inte svårt att efterfölja föreskrifterna när det en vanlig fredagkväll är 20 personer i en lokal som rymmer 300. Då finns det gott om sittplatser att hålla avstånd till varandra, säger Martin Lantto.

– Det är inte svårt att efterfölja föreskrifterna när det en vanlig fredagkväll är 20 personer i en lokal som rymmer 300. Då finns det gott om sittplatser att hålla avstånd till varandra, säger Martin Lantto.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-06-18 17:28

En av de åtgärder som kom med från mötet mellan kommunen och restaurangerna var att Grand hotel lapland kommer sluta med alkoholförsäljning på sin takterrass. 

– I övrigt följer vi Folkhälsomyndigheterna rekommendationer och vi har haft en god dialog med kommunens inspektörer. Vi har haft något bord som stått för nära ett annat bord men det har ju bara varit att flytta, säger Louise Eriksson, vd på Grand hotel lapland.

Sedan i mars har hotellet inte haft några större aktiviteter och har bara verksamhet i caféet och på deras stekhus.

Ett par hundra meter från hotellet, på Alla tiders, anser Martin Lantto, en av ägarna, att man har en god kommunikation med kommunen gällande efterföljandet av Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

– Det är inte svårt att efterfölja föreskrifterna när det en vanlig fredagkväll är 20 personer i en lokal som rymmer 300. Då finns det gott om sittplatser att hålla avstånd till varandra, säger han.  

Han menar att smittskyddsläkarens bild om "rajtan tajtan på byn" under repstoppet är missvisande.

– Visst har vi haft repstoppare hos oss på kvällstid men det har snarare varit sällskap på 2-3 personer, säger Martin Lantto.

Tidningen har även sökt andra restauranger för en kommentar men de har inte gått att nå i tid till publicering. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!