S i Gällivare öppnar upp för samarbete med V och MP

Socialdemokraterna tappar sin majoritet – och öppnar upp för samarbete med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Moderaterna säger sig fortfarande kunna samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna för att stänga S ute från makten.

Oklart. Vem som kommer styra Gällivare de kommande fyra åren är fortfarande okänt.

Oklart. Vem som kommer styra Gällivare de kommande fyra åren är fortfarande okänt.

Foto: Oskar Ahlqvist

Gällivare2014-09-15 19:00

– Vi vill hitta majoritet med ett parti som är så nära våra värderingar som det går, därför är det Miljöpartiet och Vänstern som är alternativet, säger Birgitta Larsson, (S).

Tidigare har Socialdemokraterna samarbetat med andra partier, fast inte föregående mandatperiod. Birgitta Larsson säger att man hade ställt in sig på att samarbeta med andra partier – oavsett om man fick över 50 procent av rösterna igen.

– Om man tänker samverkan och samförståndslösningar så har det funkat sämre nu än förut när vi hade samverkan. Då har vi varit flera partier som har arbetat ihop, säger hon om att regera i ensam majoritet under den senaste mandatperioden.

Moderaterna säger sig fortfarande vara öppna att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna för att stänga Socialdemokraterna ute från makten i Gällivare.

– Vi avvaktar onsdagsresultatet, det slutgiltiga resultatet, för det kan vara några mandat som flyttar på sig. Vi har inte på något sätt stängt några dörrar, säger Lars Alriksson, (M).

Lars Alriksson menar att det nu finns vad han kallar en historisk möjlighet att bilda en majoritet utan Socialdemokraterna.

– Rent mandatmässigt ser det ut som ett sådant läge. Men det är för tidigt att uttala sig, vi har precis dragit ner valskyltarna och det här valresultatet måste sätta sig. Det kommer ta ett litet tag innan man ser hur de styrande majoriterna ser ut och om Socialdemokraterna kommer vara med eller inte, säger han.

Miljöpartiet, som gör ett starkt val och ökar med 7,8 procent eller 3 mandat enligt den preliminära valstatistiken, men har inte bestämt sig för vilka de eventuellt vill samarbeta med.

– Vi tycker väl någonstans att det är upp till dem att ta kontakt med oss. Egentligen är det S, M och V som är de stora och etablerade partierna, säger Henrik Ölvebo, (Mp).

Inte heller Vänsterpartiet har beslutat sig för något, utan de avvaktar onsdagens preliminära resultat.

– Vi måste träffas, diskutera och analysera hur valresultatet har gått och vad det finns för möjligheter. Det viktiga för oss är att vi får driva vår politik så mycket som möjligt, säger Jeanette Wäppling, (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!