Röra i databasen

Gamla recept finns kvar i Apotekets databas. Patienter kan hämta ut både nya och gamla mediciner vilket kan ge allvarliga konsekvenser.
Stig Nordqvist, Lex Maria-
ansvarig vid Gällivare sjukhus, anmäler därför den elektroniska läkemedelshanteringen mellan Norrbottens läns landsting och Apotek till Socialstyrelsen.

GÄLLIVARE2007-07-10 06:00
Den elektroniska läkemedelshanteringen mellan Norrbottens läns landsting och Apoteket har anmälts till Socialstyrelsen som ett Lex Maria-ärende då patientsäkerheten hotas. Problemet är att då gamla mediciner ersätts av nya finns ända de gamla recepten kvar i Apotekets databas, aktivt upp till ett års tid. Läkaren Stig Nordqvist, ansvarig för Lex Maria vid Gällivare sjukhus, menar att det kan innebära allvarliga konsekvenser för patienter som inte alltid kommer i håg vad läkaren sagt och därför hämtar ut alla recept som är aktiva vid Apoteket.
Vid utsättning eller byte av läkemedel, som kan bero på biverkningar eller utebliven effekt till exempel, går informationen inte automatiskt över till Apotekets databas. De nya recepten som utfärdas hamnar dock i databasen direkt.
- Vi expedierar det som finns föreskrivet. Problemet är landstingets databas, gamla recept kan inte makuleras samtidigt som nya utfärdas. Många läkare ringer eller skriver ett nytt e-recept med information om att den gamla medicinen makuleras, men inte alla. Jag tror det handlar om att man vill ha en tvåvägs-kommunikation, att läkarna kan skicka en makulering i samma e-recept som skriver ut medicin och att apoteket bekräftar via
e-post att receptet blivit borttaget. Idag finns bara envägskommunikation, säger Kåre Apelqvist, Apotekets områdeschef.
Han håller med om att dagens datasystem kan vara riskfyllt för patienter men uppger att Apoteket åtgärdar medicinexpedieringen såvida fel upptäcks. Enligt honom är det många kunder som inte vet vilken sorts medicin de får.
Stig Nordqvist gick inte att nå på grund av semester.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!