Mineralutvinningen i Malmfälten både drabbar och gynnar befolkningen.
På minussidan finner man ersättningar som inte täcker enskildas kostnader för nyetableringar, högt kostnadsläge, miljöstörningar, och negativa sociologiska effekter.
Tomas Nilsson har utnyttjat sin ersättarplats i riksdagen för att med stöd från landets största organisationer ,Sveriges villaägarförbund och Hyresgästföreningen,få Sveriges riksdag att diskutera främst förändring av expropriationslagstiftningen.
Det kommer att ske den 29 januari.
Full ersättning
-Det finns inget rättvist eller rättssäkert system idag och det är det som blir regeringens ansvar att ta fram. Det spelar ingen roll vilka råvaruresurser som exploateras eller var det sker. Men det är viktigt att de enskilda fastighetsägare som berörs ges rimliga ersättningar. Och även om det redan finns en lag som reglerar ersättningarna, så är de för låga idag, och för hyresrätter och bostadsrätter finns det mig veterligen ingenting alls idag, säger Tomas Nilsson, och fortsätter;
-Och det är det man måste komma till rätta med i expropriationslagen är ersättningsnivåerna och att de exploaterande företagen kan hantera det. I dag sägs att husen ska ersättas med marknadsvärdet plus 25 procent och att man ska kunna skaffa sig en likvärdig bostad. Och det kan fungera om det finns en likvärdig bostadsmarknad intill, men det finns det inte här i Malmfälten och priserna trissas upp rejält och det leder till problem för egnahemsägare och även hyresgäster.
Ett steg framåt
Ett nytt kommunalt förhållningssätt kan också bli aktuellt.
- Det man kan säga generellt är att när vi nu fått mycket ny information, och tagit del av andras diskussioner och informationer, då är det ett nytt utgångsläge och då kan vi börja därifrån. Vi kan ju ändra riktning och ta ett steg framåt med det vi blivit kompletterade med, säger Tomas Nilsson som nominerat av fackliga organisationer som nytt kommunalråd i Gällivare.