Revisorernas kritik: Socialtjänsten saknar rutiner

Socialförvaltningen i Gällivare saknar rutiner för att följa upp placeringar av omhändertagna barn och unga och följer inte lagen när det gäller överväganden om fortsatt vård. Nämnden har dessutom dragits med kraftiga underskott som inte åtgärdats.

Åtgärder har redan vidtagits, uppger Inger Junkka, ordförande i Gällivares socialnämnd.

Åtgärder har redan vidtagits, uppger Inger Junkka, ordförande i Gällivares socialnämnd.

Foto: Montage: Linda Kask

Gällivare2023-05-25 05:00

Kommunens revisorer har granskat hur socialnämnden har följt upp placeringar av barn och unga under 2022. Granskningen visar en rad brister och revisorerna slår fast att den interna kontrollen inte är tillräcklig. 

Antalet fall av tvångsomhändertagna barn började öka kraftigt i slutet av 2020, något vi tidigare belyst i artikelserien Kampen om barnen. Fram till i slutet av 2021 omhändertogs 24 barn omedelbart enligt LVU. Det var mångdubbelt fler än tidigare år, där antalet pendlat mellan ett par fall upp till fem fall per år. 

När det gäller överväganden av fortsatt vård av placerade barn har socialförvaltingen inte följt lagkraven i fyra av de sex ärendena som har granskats. En omprövning av en placering ska göras minst var sjätte månad. I två av de granskade fallen skedde överväganden först efter nästan åtta månader, i ett annat först efter nio månader. I ett av fallen går det inte att se om något övervägande har gjorts alls. 

Granskningen visar också att planerna för hur vården av placerade barn och unga ska genomföras i de flesta av de utvalda fallen inte säger något om hur placeringarna ska följas upp. Genomförandeplanerna är i samtliga fall gjorda av hemmen där barnen är placerade, inte av kommunens socialsekreterare. 

Socialnämndens ordförande, Socialdemokraten Inger Junkka, efterträdde partikamraten Johannes Sundelin efter valet.

– Det har säkert saknats någon form av rutiner, de ändras ju hela tiden. Eftersom vi jobbar med lagstyrd verksamhet måste vi följa de lagar som finns. 

Ni har ju inte följt lagen i flera fall när det gäller överväganden om fortsatt vård?

– Det där var kopplat till familjerätten, om jag inte minns fel. En orsak är att vi har haft många människor borta och jobbar jättemycket för att komma ikapp efter allt som har varit under pandemin. Det är personalresurser som har saknats. 

Ser ni allvarligt på kritiken?

– Det är klart att vi gör. Våra tjänstemän är jätteduktiga. Vi har inte heller fått några avslag i förvaltningsrätten gällande placeringar av barn, det visar att det har skötts som det ska. 

I övrigt hänvisar hon till verksamhetschef Ann-Christin Backmans svar till revisorerna, där det framgår att biståndsenheten genomför en uppdatering av rutinerna som ska säkra att lagstiftningen följs. Arbetet ska vara klart under detta år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!