I år har länsstyrelsen i Norrbotten fått in många ansökningar om skyddsjakt på björn, oftast från samebyar. Gällivare skogssameby har under året genomfört flera skyddsjakter.
– Det är högkalvning just nu och björnarna ställer till enorm skada. En björn kan döda omkring 30-40 kalvar på ett år, det är inte mycket mat på en kalv och björnarna äter upp sig efter vintern, berättar Lars-Thomas Persson från samebyn.
Bara kvällen innan hade de genomfört en skyddsjakt på en björn som dödat två renvajor bara tio meter ifrån varandra.
– De härjar och jagar runt renarna och då kan stressade vajor lätt kasta sin kalvar och kanske själva dö på kuppen.
Just i år är det ett väldigt snörikt år i länet och det ligger ett tjockt snötäcke i skogarna när kalvningen nu satt igång. Det faktumet gör det lättare för samebyarna att få beviljad skyddsjakt.
– Det blir mycket lättare att se blodet i snön och det är väldigt höga krav på dokumentation för att en handläggare på länsstyrelsen ska våga bevilja skyddsjakt. Det ska vara vattentätt, säger Lars-Thomas Persson.
Samebyarna ersätts inte för skadorna som björnar åsamkar deras renar, utan baserat på samebyns areal och förekomsten av björn i länet. Totalt delar landets alla samebyar på 1,5 miljoner kronor för just björnskador.
– Totalen skulle knappt räcka för att ersätta skadorna bara hos oss. Vår andel för björnskador är omkring 50 000 kronor per år, säger Lars-Thomas Persson.