"Redan nästa år kan siffrorna se bättre ut"

Enligt Jenny Jänkänpää (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, står kommunen inför stora utmaningar att vända den negativa trenden som funnits inom skolan under lång tid. "När jag började 2019, var lärarbehörigheten på 53 procent", säger hon.

Jenny Jänkänpää ser skolan och förskolan som en viktig punkt för att Gällivare ska kunna nå målet att bli 20 000 invånare. "Vi måste ta hand om våra små medborgare också", säger hon.

Jenny Jänkänpää ser skolan och förskolan som en viktig punkt för att Gällivare ska kunna nå målet att bli 20 000 invånare. "Vi måste ta hand om våra små medborgare också", säger hon.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-12-10 05:00

Jenny Jänkänpää menar att de förändringar som majoriteten drivit igenom under sin mandatperiod kommer att börja bära frukt redan till nästa mätperiod 2020.

– I studien har de använt siffrorna från 2019 så det blir spännande att se hur siffrorna för 2020 ser ut, säger hon.

Kommunen har under 2020 utökat antalet vuxna på i klassrummen genom sitt mentorprogram. Ett projekt som Jenny Jänkänpää anser har fallit väl ut på Mariaskolan. Programmet har därefter introducerats på Hedskolan och kommer under 2021 att involvera ytterligare en skola.

Förutom att få in fler vuxna i skolan syftar programmet till att minska arbetsbördan och förbättra arbetsmiljön för läraren och göra det lättare att rekrytera lärare.

– Det vi kan se efter utvärderingen som genomförts gällande Mariaskolan, att de inte längre har lägst behörighet bland lärarna, säger Jenny Jänkänpää.

Kommunen har även avsatt pengar för de yrkesverksamma lärare som saknar behörighet att kunna ta en lärarlegitimation. Förnärvarande är det tre anställda som pluggar på halvtid för att ta en behörighet.

Vid lärarförbundets rankning av årets bästa skolkommun placeras sig Gällivare kommun på plats 242 av 290 när det kommer till antal barn i förskolan.

Enligt Jenny Jänkänpää beror det på att många barn är hos dagmammor och att dessa barn inte räknas in i statistiken. Hon ser även att en del i förklaringen finns i att kommunen har en stor del skiftarbetare något som det möjligt för föräldrarna att ha kvar barn i hemmet längre.

Bland de föräldrar som tidningen pratat som fått barnomsorg i Malmberget uppger många att om de får möjlighet kommer de byta till en förskola närmare bostaden. Hur ser du på det?

– Vi står inför en jätteutmaning där människor har flyttat från Malmberget i jättehög utsträckning men barnomsorgen har inte flyttat med till Gällivare. Den här typen av förändringar tar tid och vi hoppas att vi kan hitta tillfälliga avdelningar i Gällivare men det råder en svår lokalbrist och det gör att vi måste bygga nytt.

Inom ett par år kommer det att byggas en ny förskolan på Älven med ytterligare en avdelning och det tillkommer även fem nya avdelningar på Repisvaara, när skolan är färdigbyggd. Men tills dess får föräldrarna även fortsättningsvis köra sina barn till Malmberget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!