Det är förvaltningsrätten i Luleå som prövar ansökningarna om LVU från länets kommuner.
Socialnämndens ordförande i Gällivare, socialdemokraten Johannes Sundelin, har i flera intervjuer gett uttryck för att domstolars prövning av ärenden där barn tvångsomhändertas enligt LVU, i sig är en garant för att beslutet är rättssäkert. I egenskap av ordförande är det också han som skriver under besluten i fall där omhändertagande sker omedelbart. Därefter görs en ansökan hos förvaltningsrätten som beslutar om LVU ska fastställas.
En tidigare nämndeman som Norr Media har talat med, säger att förvaltningsrätten ytterst sällan går emot socialtjänsten när det gäller LVU. Nämndemannen vill vara anonym, av hänsyn till sin nuvarande arbetssituation och hur infekterad frågan har kommit att bli. Han har emellertid flera års erfarenhet av uppdraget i förvaltningsrätten.
– Jag har aldrig under mina år varit med om att rätten begär in kompletteringar till socialförvaltningens underlag när det gäller LVU. Notarien som förbereder målet utgår någonstans ifrån att det är socialens yrkande om LVU som ska vinna.
I de muntliga förhandlingarna som hålls i förvaltingsrätten i samband med LVU-ärenden, har nämndemännen möjlighet att via rådmannen ställa kompletterande frågor i ärendet. Det är en möjlighet som få utnyttjar, enligt nämndemannen.
– Som nämndeman har man ingen möjlighet att granska kvaliteten på en utredning, det är ju bara den vi har att gå på. Är den bristfällig eller inte sanningsenlig, då finns ingen chans att förhindra LVU.
Nämndemannen betonar att omhändertaganden enligt LVU oftast sker på goda grunder.
– Bakom många ärenden ligger en ohygglig misär, det är ärenden där det bara finns förlorare. Barn omhändertas i allmänhet inte i onödan, men det kan inte legitimera att barn omhändertas på felaktiga grunder.
Det är ytterst ovanligt att någon nämndeman förklarar sig skiljaktig, det vill säga att man inte hållet med om majoritetens beslut.
– Jag har aldrig gjort det själv i ett LVU-mål och jag har aldrig heller varit med om att någon annan gjort det i de LVU-ärenden då jag har suttit med.
Emil Andersson är tillförordnad rådman vid förvaltningsrätten i Luleå. Enligt honom blir det vanligtvis bifall på socialtjänsternas utredningar.
– Men det förekommer även att rätten avslår. Det är socialtjänsternas utredningar vi bedömer, men sedan har ju parterna advokater som kan ifrågasätta uppgifter och framföra bevisning
En utredning kan avslås när de olika rekvisiten, villkoren, i LVU inte är uppfyllda, enligt Emil Andersson. En muntlig förhandling hålls alltid, där socialnämnden får bemöta det som framförs mot utredningen.
När en socialnämnd ansöker om omedelbart omhändertagande ska rätten endast bedöma om det ska gälla eller inte. Om rätten beviljar ansökan måste socialnämnden ansöka om vård enligt LVU inom fyra veckor, förklarar Emil Andersson.
– Ibland händer det att socialnämnden efter utredningstiden inte väljer att gå vidare med ansökan om LVU-vård, föräldrarna kanske går med på att låta vård av barnet ske på frivillig väg.
Barn under 15 år har i LVU-ärenden en egen advokat, som även är ställföreträdare för barnet.
– Advokaten är väldigt viktig för domstolen. Advokaten kan ställa tuffa frågor till både socialnämnd och föräldrar och sedan avge ett eget yttrande om ansökan om LVU bör bifallas eller ej.