Rätt recept till vinnarmål

Hedskolans hemkunskapstimmar har ägnat den gemensamma måltiden stort utrymme under hösten.
Som ett slags examensprov arrangerades nyligen en matlagningstävling för skolans niondeklassare
Vinnarmåltiden kommer skolans övriga elever att få smaka på senare i år.

GÄLLIVARE2005-05-23 06:30
Höstens fokusering, under hushållsläraren Gerd Karlssons ledning, på den gemensamma måltiden som en viktig social arena, kulminerade alltså i en frivillig matlagningstävling för skolans niondeklassare med proffsig jury bestående av bland andra Ankki Haglund och Lena Sandberg från kommunala kostbolaget Matlaget AB.<br>Dukning, valet av maträtt, uppläggning och smak samt tidspassning bedömdes och de fyra lagen började röra i grytorna redan tidigt på förmiddagen. <br>Grundkravet var att slutresultatet skulle innehålla något från kostcirkelns alla delar och därmed vara näringsriktigt.<br>Som skollunch<br>En extra krydda i sammanhanget var att vinnarreceptet skulle plockas upp av Matlaget och senare serveras till skolans alla elever som skollunch.<br>Vid provsmakningen ställdes juryn inför fyra huvudrätter med asiatisk prägel och kyckling och ris som grundkoncept samt ett knippe kreativa efterrätter som visade upp ett fantasifullt hanterande av mejeriprodukter, ananas, mango, citron, hallon och bananer.<br>&nbsp;? Det här var mycket svårbedömt. Allt var gott och jag måste erkänna att jag nog inte själv skulle ha klarat av att laga någon av rätterna, konstaterade Henry Ömalm, kommunal skolutvecklare, när det var dags att utse vinnarlag och vinnarrecept.<br>Bara kul<br>Det blev fyra grabbar, David Arvola, Tobias Olofsson, Sebastian Stålnacke och Oskar Brandt, som sammantaget lyckats bäst tyckte ändå juryn.<br>&nbsp;? Det blir lite mer roligt med tävling. Visst blir det mycket stress med att hinna klart med maten i tid och hålla den varm, men det är bara kul, tyckte David Arvola.<br>Men några kockdrömmar närs inte trots den lyckade debuten som matkreatörer.<br>&nbsp;? En av oss hade väl tänkt söka till restaurangprogrammet, men ångrade sig. Men nog ska vi laga käk flera gånger, konstaterade man.<br>Samtliga elever belönades med en kokbok, t-shirts och diverse matprodukter.<br>Enligt Ankki Haglund, chef för Matlaget AB, kan tävlingen bli en återkommande tradition och något för andra skolor kan ta efter med samma återspegling i skolmatsalarnas menyer.<br><br>kenth.bergmark@kuriren.com<br>0970/101 80
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om