Rakt ner i underjorden
Borrarna stöter sig fram 24 timmar om dygnet 365 dagar om året. Djupare och djupare in i berget och flyttas längre och längre ner under jorden. I borrarnas upp till 100 meter djupa hål placeras sprängämnen och varje natt, året runt, sprängs det i LKAB:s gruva i Malmberget. Malmen ska upp.
GUIDERNA UTBILDADE AV LKAB. Camilla Tidehall har liksom de andra guiderna utbildats av LKAB. Fem dagars utbildning varav två dagar säkerhetsutbildning.
Foto: Susanne Jansson
Guiderna som tar turisterna ner i gruvan är utbildade av LKAB och har gått en särskild guide- och säkerhetsutbildning på sammanlagt fem dagar.- Samma säkerhetsregler gäller för turisterna som för alla som arbetar i gruvan och vi har alltid en dialog med LKAB, säger Ingvar Aspemo.I tisdags åkte 20 personer på den dagliga turen och innan resan påbörjas utrustas alla med stövlar, hjälm, lång rock, ficklampa, öronproppar, handskar och en liten svart dosa. - En tagg. En sådan måste alla ha som vistas i gruvan. På elektronisk väg vet de exakt hur många som finns under jord, säger guiden Camilla Tidehall.Efter en informationsfilm om gruvbrytningens historia går bussen till Koskullskulle där LKAB:s gruva i Malmberget ligger.Väl innanför grindarna står en röd buss med texten; "Welcome to the underworld" och det är dags för bussbyte. - Vi kan inte åka ner med en vanlig buss. Alla fordon måste vara besiktade för att vara under jord, berättar busschauffören Lena Krey.Lastaren försvann ur sikte
Medan guiden berättar att cirka 1.100 personer arbetar i gruvan varav hälften under jord rul-
lar bussen in i berget. 500 kilometer körbar väg finns där nere och största delen är upplyst. Men trots belysningen blir det mörkt och vägen som visserligen är asfalterad är inte bred och på sidorna välver berget sig mot bussen.- Samma trafikregler gäller här som ovan jord och tillåten hastighet är 50 kilometer i timmen, säger Camilla Tidehall.Men när chauffören Lena Krey försöker hålla efter en lastare, för att alla i bussen ska få se den, hinner hon inte efter. Bussen kör 50 kilometer i timmen men lastaren som kan rymma 900 ton malm försvinner snabbt ur sikte.- Alla verkar visst inte hålla fartbegränsningarna, säger hon.På väg ner till 1.000 meter gör bussen några stopp och bland annat visas en av verkstäderna. Där pågår arbetet med reparationer på fordon för fullt. Hela tiden är det något som måste justeras.Borrarna går dygnet runt
Ett annat stopp är borrningen. I en barack sköts det allra mesta via automatik från kurens spakreglage.- Bara när borrarna ska flyttas behövs den mänskliga kraften. Vi gör upp till fem flyttningar per skift och varje flyttning tar cirka en timme, berättar borraren Esa Savolainen.Dygnet runt året runt går borrarna och vid midnatt spränger LKAB sig in i berget, var natt. Malmen ska upp och förädlas till pellets, små järnkulor, för vidare transport ut i Europa.Efter cirka en och en halv timme i bergets hjärta åker bussen uppåt och ut i ljuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!