Raffinerade fusket bakom sovutrymmet

En lönndörr bakom ett skåp. Kuriren kan nu avslöja de raffinerade detaljerna kring sovutrymmet vid LKAB:s gruva i Malmberget.

Foto: Roland S Lundström

Gällivare2016-03-18 16:58

Uppgifterna bekräftas av LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

– Det stämmer. Den som konstruerat sovutrymmet har lagt ner mycket tid och tankeverksamhet för att dölja det för arbetsgivaren.

Norrbottens-Kurirens avslöjande om att arbetare vid LKAB:s gruva i Malmberget hade gjort i ordning ett sovutrymme under jord, utan arbetsgivarens vetskap har väckt stor uppmärksamhet.

Läs mer: Dolt sovutrymme i LKAB:s gruva

På sociala medier har debatten rasat under torsdagen. Här är exempel på några reaktioner från Kurirens Facebooksida:

"Det sägs att det är ett fåtal personer som misskött sig. Jag skulle säga det motsatta utifrån vad man hört"

"Hahaha, stämplar man inte in och ut till varandra så sover man på jobbet"

"Men så har det ju varit i massa år. Har städat där nere och sett massor av sängar/sovställen. Konstigt att det inte upptäckts tidigare"

– Det som har hänt skadar både LKAB som varumärke och alla arbetare som vill göra rätt för sig. Så det här är verkligen ingen angelägen situation för oss, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör vid LKAB.

Så sent som 2013 sparkades ett tjugotal gruvarbetare från LKAB efter att ha fuskat med arbetstiden under en längre tid och på så vis lyckats lurat till sig miljonbelopp.

Har ni problem med kulturen inom LKAB?

– Jag vill inte dra på såna växlar, jag tror att de allra flesta som jobbar hos oss vill göra sitt bästa på jobbet.

Kan det bli tal om uppsägningar efter det som hänt?

– Jag kommenterar inte ärendet, utredning pågår just nu. Beroende på vad den visar får vi se om det blir några arbetsrättsliga konsekvenser, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör LKAB.

LKAB:s informationschef Anders Lindberg kan under torsdagen inte ge några ytterligare kommentarer kring händelsen, som nu utreds som ett personalärende, men instämmer med personaldirektören och menar att spekulationerna är onödiga.

– Vi har 4000 anställda och det handlar om ett fåtal personer som har misskött sig. Det känns trist att det finns spekulationer kring att detta rör sig om ett utbrett problem inom LKAB, så är det inte, säger Anders Lindberg.

IF Metalls förbundsjurist, Darko Davidovic, är inte insatt i det specifika ärendet men kan bli det, beroende på hur långt ärendet går.

– Som anställd ska du stå till arbetsgivarens förfogande för att utföra ett arbete. Om en arbetstagare till exempel uteblir från jobbet eller, som det verkar vara i det här fallet, sover på arbetstid så är det ett brott mot anställningsavtalet. Då kan det finnas skäl till uppsägning men det är ju den sista utvägen en arbetsgivare ska ta, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF metall.

Vad har arbetsgivaren för alternativ?

– Det man tittar på rent juridiskt är hur brottet mot avtalet har skett och vilken skada har det gjort för företaget, beroende på vad svaret blir på de två frågorna så kan det bli frågan om erinran, varning, omplacering, uppsägning eller i sista hand avsked, säger Davidovic.

Detta har hänt

Fakta

2016: Ett sovutrymme som upprättats utan arbetsgivarens vetskap har hittats i LKAB:s gruva i Malmberget. Medarbetare som har använt utrymmet har erkänt de faktiska omständigheterna och en intern utredning pågår.

2013: Ett tjugotal gruvarbetare sparkades från LKAB efter att ha fuskat med arbetstiden. Under en längre tid fylldes tidrapporterna i felaktigt och på detta sätt lurade man till sig miljonbelopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om