Agneta Nordqvist är facklig företrädare för Kommunal i Gällivare. Hon tycker att det blivit ett hårdare klimat för de anställda inom Samhall.
– Man är ju på Samhall av en anledning. Jag ser att de kör hårdare och hårdare med dem. Medarbetarna ska hinna och orka mer. Tanken är att de ska komma ut i ett vanligt arbete enligt deras förutsättningar och i några fall funkar det, men i de flesta fall inte. Det beror på att du idag ska orka 100 eller egentligen 110 procent och det orkar inte alla.
Agneta Nordqvist upplever att arbetsledarna byts ut relativt snabbt och hon tror att det är på grund av stress.
Torbjörn Nyström, affärschef Tjänster Norrbotten, säger att Samhall inte har någon sämre arbetsmiljö än någon annanstans. Mer stressigt än något annat företag tycker han inte att det är.
– Vi har en arbetsmiljökommitté som hanterar de frågorna. Vi har väldigt mycket att göra precis som många andra företag och då blir det stressigt. Men vi ska naturligtvis ta hänsyn till att våra medarbetare har någon form av funktionshinder. Det är meningen att de ska lämna oss en vacker dag, säger han.
Torbjörn Nyström berättar att medarbetarna har en återanställningsrätt, vilket gör att de har möjlighet att komma tillbaka till Samhall efter ett år om de prövar annat arbete som sedan inte fungerar.
– Det är en hel del som jobbar kvar i sina företag. Traditionellt sett fungerar övergångarna i Norrbotten bra, säger han.
– Vi har ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete. Upplever man att man har en dålig arbetsmiljö måste man vända sig till sin chef. Det vi inte vet kan vi inte hantera, säger Torbjörn Nyström.
Staffan Landström har jobbat inom Samhall sedan 1998 och han säger att han trivs mycket bra. Han arbetar med lokalvård inne i centrum och har tidigare arbetat på en träfabrik i Samhalls regi som numera är nedlagd.
– När det var träproduktion så var det väldigt stressigt för vi skulle producera så mycket och det var bullrigt och dammigt. Det är lugnare nu. Det kan vara stressigt att hinna med allt som ska göras men jag är ganska stresstålig så jag klarar det. När det är brist på personal så blir det mer att göra, och jag har ibland jobbat ensam. Uppdragen växer, det blir mer och mer att göra. Nog finns det sysselsättning, säger han.
Han säger att arbetsledarna byts ut lite väl ofta. Kanske beror det på att det är mycket att göra, funderar han.
– Lever man inte upp till de krav som ställs så kulminerar det ännu mer. De kanske behöver mer folk till ledningsgruppen så att de fördelar jobben mer, säger Staffan Landström.