Birgitta Larsson, kommunalråd, Socialdemokraterna:
”Bostadsförsörjningen ska prioriteras. Vi ska skapa förutsättningar för att 1200 bostäder ska byggas i Gällivare, varav 10 % på landsbygden. Byggbar mark måste förvärvas och detaljplaneras för småhus och flerfamiljshus. Flyttkedjor måste komma igång bland annat genom fler boendeformer för äldre. Områden för entreprenörsboenden behöver tillskapas snabbt för tillfälliga boenden vilket medför att övriga boenden frigörs. Möjligheter till närarbetsplatser på landsbygden skapar attraktivitet på landsbygden och medför även att fler vill bosätta sig på landsbygden”.
Jeanette Wäppling, kommunalråd, Vänsterpartiet:
”Bostadsbristen är en viktig fråga för Vänsterpartiet. Den är nödvändig att lösa. Dels för den bostadsbrist vi redan har och för de framtida satsningarna i Kommunen. Vi behöver se över var det är möjligt att förtäta i samhället, bygga på färdiga planer och ta fram flera detaljplaner. Hela tiden ligga med en planbank på 500 bostäder. Det ska även finnas möjlighet att bygga på landsbygden. Vi behöver aktivt arbeta med att få hit fler som vill bygga och äga flerbostadshus. Även vårt bostadsbolag behöver bygga mer. På riksdagsnivå behöver de återinföra investeringsstödet för att stimulera bostadsbyggandet”
Henrik Ölvebo, kommunalråd, Miljöpartiet:
"Att öka takten i bostadsbyggandet är centralt för Gällivares utveckling och en förutsättning för kompetensförsörjningen. Vi vill därför:
- Ge Topbostäder i uppdrag att bygga mellan 50-100lgh per år fram till 2030.
- Förtäta mellanområdet och centrala Gällivare.
- Ta fram fler detaljplaner och områden för en- och flerfamiljshus i Gällivare och Koskullskulle.
- Arbeta mer strategiskt för att locka bostadsbyggare till Gällivare.
- Skapa förutsättningar och öka bostadsbyggandet i byarna.
- Bygga entreprenörsområden för att avlasta bostadsmarknaden".
Lars Alriksson, ordförande, Moderaterna:
”Gällivare kommun har inte tillräckliga resurser att på egen hand bygga bort bostadsbristen och ta höjd för den tillväxt som Hybrit och andra satsningar som sker i Gällivare.
Därför måste Gällivare använda flera verktyg för att trygga bostadsförsörjningen såsom: Att tillsammans med staten sammankalla statliga bostadsbolag, stora arbetsgivare, pensionsförvaltare, och bostadsbolag för att visa det stora nationella intressen, uthållighet och långsiktighet som finns här.
Att ta fram fler detaljplaner i attraktiva områden. Alltid ha en planbank. Eventuellt sälja av delar Top AB för att intressera andra att investera här. Att arbeta för ett statligt garantiåtagande för bostadsbyggandet här”.
Eric Palmqvist, ordförande, Sverigedemokraterna:
”En grundförutsättning för bostadsbyggande är att Gällivares arbete med att ha färdiga detaljplaner för olika typer av bostadsområden inte avstannar. Vi måste intensifiera arbetet med att uppmuntra olika intressenter att bygga bostäder inom kommunen, och bejaka ett diversifierat bostadsbestånd sett till pris, storlek och placering. Vi måste också motverka att entreprenörer som arbetar här tillfälligt eller växelvis bor i villor och lägenheter primärt avsedda för permanentboende genom generösare tillståndsgivning för uppförande av bostadsbaracker”.
Nicklas Johansson, ledamot i kommunfullmäktige, Sjukvårdspartiet:
”Gällivare tar på sig den gröna ledartröjan i den hållbarare nyindustrialiseringen. Målet är vi skall ha 2500 nya jobb till 2030, inom fem år 1200 nya bostäder och minst 20 000 invånare i kommunen. Tillgång på ett varierat utbud av bostäder är en grundförutsättning för att de övriga målen skall vara möjliga att uppnå. En annan förutsättning är att vi lyckas forma ett attraktivt samhälle med god samhällsservice, inte minst en skola med hög behörighetsgrad och kvalitet.
I och med den stora samhällsomvandling som pågått under många år nu, har vi inom kort ett väldigt attraktivt samhälle, där Dundret ju är själva juvelen i kronan. Vilket annat samhälle ligger vid foten av ett skidberg av World Cup-status? Detta borde kunna locka aktörer att investera i bostadsbyggande i samhället”.