Politikerna hörsammar nödropet: "Ska upp på bordet"

Politikerna har hörsammat fritidsledarnas nödrop. Nu ska frågan upp på bordet. "Vi behöver absolut se över helheten", säger Jenny Jänkänpää, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Jenny Jänkänpää (MP) och Karl-Erik Taivalsaari är överens: arbetssituationen för fritidsledarna ska ses över.

Jenny Jänkänpää (MP) och Karl-Erik Taivalsaari är överens: arbetssituationen för fritidsledarna ska ses över.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2021-09-09 19:06

Nödropet från fritidsledarna gäller arbetsbelastningen på Sjöparksskolan, där två fritidsledare ska finnas för ungefär 400 elever. Det var efter Nadia Hills inlägg på sociala medier som politikerna blev varse om problemen.

– Jag förstår att den här bilden finns där ute och är ganska så bekräftad av både personal och elever. Det är inte bra, absolut inte, det borde ha lyfts till oss tidigare, säger Karl-Erik Taivalsaari (V), ordförande i kommunstyrelsens ungdoms-, fritids- och kulturutskott.

– Om fritidsledarna har den här arbetsmiljön som de beskriver, då undrar jag hur barnen och ungdomarna har det på skolan, det oroar mig nästan ännu mer.

Frågan ska nu upp på det politiska bordet. 

– Det vi måste göra först är att sätta oss ner och reda i det här, så fort som möjligt. Så får man titta på vad som har hänt och hur det ser ut, om vi behöver mer resurser eller behöver omorganisera på något sätt, säger Karl-Erik Taivalsaari.

Fritidsledarna är organiserade under ungdom-, fritid- och kulturförvaltningen men tjänsterna på Sjöparksskolan går under barn- och utbildningsförvaltningen. 

– Det är en komplex styrning eftersom det spänner över flera förvaltningar, så deras arbetsmiljö behöver ju hanteras gemensamt, säger Jenny Jänkänpää (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Precis som Tommy Silverhav Jönsson, enhetschef ungdom, svarar Jenny Jänkänpää att man jobbar över förvaltningsgränserna i frågan.

– Vi behöver se över helheten, hur man jobbar och vilken kompetens det är vi skulle behöva utöka. Att man ser på alla de funktioner och professioner som vi har på högstadiet, både kuratorer, socialpedagoger, skolsköterskor och fritidsledare, säger hon.

– Det är en jätteviktig fråga de lyfter och det är avgörande att vi har en hög vuxennärvaro, så är det, det har också varit en tydlig prioritering från våran sida också.

Hon berättar att man har varit i kontakt med fritidsledarna för att boka in ett möte, samt att man har för avsikt att träffa elevrådet terminsvis.

– Som jag förstår det hade vi en fritidledare per skola tre dagar i veckan innan omorganisationen, och nu har vi två fritidsledare fem dagar i veckan på högstadiet, men vi behöver absolut se över helheten och vi behöver träffas för att få deras bild av situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!