Fem, eller kanske rentav sex, tjänster är på väg att tillsättas, ett välkommet tillskott i polisbristens Gällivare som varit en svårrekryterad ort länge och dit poliser tvångskommenderats.
– Vi har aldrig haft så många sökande på många år. Jag tolkar det som att det spridits i landet att man har gjort ett bra jobb här uppe trots de arbetsmiljöproblem som funnits, säger Tomas Åslund, biträdande lokalpolisområdeschef i norra Lappland.
Han syftar på de goda utredningsresultaten som Gällivarepolisen visat.
– Vi ligger långt över riksgenomsnittet, säger Per Wahlström, lokalpolisområdeschef.
Leif Lahti är huvudskyddsombud hos polisen. Han berättar att det i dagsläget inte finns någon nattpatrull mellan Gällivare och Östersund.
– Jag tror inte ortsborna eller politikerna vet hur ofta Gällivare står tomt. Så visst löser det problem att vi får mer folk. Norra Lappland har mest övertid i hela regionen. Sex personer har gjort över 200 timmar övertid per person och år. Det är 5,3 veckor i bara övertid, säger han.
Polisbristen har varit påtaglig länge: 1985 arbetade 62 poliser här och i dagsläget endast ett tjugotal. Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i mars 2015 berättade poliserna att de fått fler arbetsuppgifter trots minskad bemanning. Dessutom bidrog oregelbundna arbetstider och otillräcklig återhämtning mellan nattskift och dagskift till en dålig arbetsmiljö samtidigt som det finns ett stort missnöje med ledningen efter omorganisationen.
Personalbristen tär på poliserna, många pratar om att sluta om det inte blir bättre. En undersökning som Polisförbundet gjort visar att åtta av tio poliser funderar på att säga upp sig. Samtidigt är det mycket kompetens som försvinner då äldre poliser går i pension.
– Det här året blir avgörande, säger Leif Lahti.
Förutom ett pressat schema ska ett stort område täckas. Det kan bli många mil i polisbilen.
– Området sträcker sig från Kåbdalis till Treriksröset och många ställen är väglöst land. Problembilden finns men man måste lösa det så gott det går, säger Per Wahlström.
Pajala tillhör östra Norrbotten men Gällivarepolisen kan bli ditkallad, beroende på vilken bil som ligger närmast vid utryckning.
– Avstånden kan vi inte minska, det är bara att bita i det sura äpplet. Det kan bli långa körningar, säger Per Wahlström.
– Det är påfrestande med mycket bilåkande. Långa avstånd är förenade med ett visst övertidsuttag, säger Tomas Åslund.