Luleåbon David Edström sålde allt han ägde och lämnade kusten för Gällivare. Med målet att ge Björnfällan ett nytt liv. Som en gång i tiden hade en populär restaurang och många gånger en välfylld "afterski". Ett av samhällets stora inneställen helt enkelt. Men det var då. Nu har stället varit helt utan restaurang i fem år.
Edströms förhoppning var att slå upp dörrarna nu under sportlovet. Men nu berättar 44-åringen att det inte blir något sportlovsfirande på Björnfällan utan gästerna kommer att få vänta.
– Det kommer inte bli någon öppning denna säsong. Utan jag ställer om och siktar på att vara igång i början av nästa vintersäsong. I november, början av december någongång.
Vad beror det på?
– Vad ska jag säga? Jag får inte personal. Att lyckas få personal är den riktigt svåra nöten att knäcka. Efter Covid-19 slutade många i restaurangbranschen och gick över till annat. Vilket gör att det generellt i landet är en personalbrist. När jag pratar med andra restauranger i södra delarna av Sverige har dom det tufft. Och här i Gällivare. Ja, här är det personalbrist överallt. Man möts hela tiden av det. Att alla verksamheter har svårt att få in personal, säger David Edström.
Hur känns det?
– Det är såklart lite trist. Jag är väldigt taggad på att dra igång. Det är därför jag flyttat hit, för att klippa allting där jag kommer ifrån och starta eget. Gällivareborna skriker efter att en sån här gammal anrik klenod som Björnfällan på Dundret ska öppna.
Målet är att satsa på vällagad mat med bra råvaror. Temakvällar och afterski, en mysig känsla – berättar David Edström.
– Det ska vara Alpenstuk över det hela. Robust mat till bra priser. Jag vill få fram en skidortskänsla. Har du varit i Alperna vet du vad jag pratar om. Och det vill jag ta hit, till Gällivare, säger han.
För att lyckas driva verksamheten kommer han utöver sig själv att behöva fem till sex anställda.
Hur ska du lyckas få personalen du behöver?
– Det kommer nog sluta i att jag får hyra in personal, från andra delar av landet och kanske utomlands ifrån. Men jag tycker vi behöver fundera på hur vi ska få in fler personer i restaurangbranchen. För får vi personal som bor på orten får vi också kommunalskatten hit. Vilket är viktigt. Det är ett stort problem som finns i hela branschen från norr till söder.