Karl Petersen inleddes sitt tal till kulturens lov med att tala om sin övertygelse att mångfald, olikheter och skiftande värderingar är berikande för ett samhälle och exemplifierade detta med att berätta om Luleås Kulturhussatsning som han ansåg förändrat mycket i Luleå.
Karl Petersens huvudpoäng var att med Kulturhuset har Luleå kommit att en bli en stad angelägen för alla.
Han betonade också att Kulturhuset i Luleå som en folklig byggnad där man kan komma som man är vilket han ser som viktigt. Inget kultursnobberi, alltså.
Han propagerade ytterst, för mångfald, demokrati och yttrandefrihet, som viktiga värden för utvecklingen i ett samhälle.
-Alla samhällen som vill växa och ge plats för alla, måste ha plats för subkulturerna också. Jag är säker på att den stad eller samhälle där det aldrig finns antydan till grafitti, eller kanske inte ens ett klotter någonstans, det är ett samhälle man inte kan bo i, ansåg Karl Petersen och berättade om grafittins upphöjelse till konstform i Luleå, och han berättade också att Luleås kulturella gödsling gett plantor som Musikens Makt-, och Luleå Pride- festivalerna.
-Vem kunde för tio år sedan tro att denna hårda metallstad, där näringslivet består av ett stort företag och en jättefin hamn skulle bli där Pride finns varje år. Det är en helt otrolig utveckling. Det kommer som ett resultat av kultursatsningarna, förklarade Petersen och talade också om den förändring i debatt och diskussionsklimatet i Luleå som kommunens kultursatsningar gett.
- Idag säger vi vad vi tänker, och det beror på kulturen, säger Karl Petersen.