Pensionerad tandläkare: "Situationen är ohållbar"

Mindre orter riskerar att bli de stora förlorarna när tandläkare som pensioneras inte kan ersättas. Till sommaren slutar Jokkmokks enda kvarvarande tandläkare och i Gällivare beskrivs situationen som kaotisk.

Lena Turdell, tandläkare med mångårig erfarenhet arbetar i dag extra vid en privat tandklinik i Luleå.

Lena Turdell, tandläkare med mångårig erfarenhet arbetar i dag extra vid en privat tandklinik i Luleå.

Foto: Linda Kask

Gällivare2020-10-22 11:30

Jokkmokks kommun med sina dryga 5 000 invånare riskerar att stå helt utan tandläkare inom kort. I Gällivare finns för närvarande fyra tandläkare i tjänst, men där ligger man efter med omkring 1 000 kallelser för barntandvården. 

Lena Turdell sålde sin egen mottagning på orten för några år sedan, efter 32 år. Efter det har hon fortsatt att arbeta extra inom Folktandvården. Hon har aktiebolag och har fakturerat mot timpenning.

– Det har fungerat jättebra! Men i somras skulle jag gå in och jobba i Gällivare på Folktandvården och då var det stopp. Divisionsledningen krävde att jag skulle gå in som löneanställd. Tandvårdschefen tycks likställa faktureringen med stafettläkarsystemet, men det är ju inte alls samma sak. 

Situationen inom Folktandvården i Gällivare är enligt vad hon har upplevt ohållbar. Det är väldigt tragiskt för de som jobbar där, det är en jättebra grupp, menar hon.

–  Men många är sjukskrivna och pressen är jättehög, de har massor av försenade kallelser och allt är bara akut, akut, akut. Jag kan inte låta bli att undra om regionledningen ens bryr sig.

Lena Turdell berättar att flera privata kliniker har startats upp i Gällivare och att ledningen för Folktandvården måste fråga sig vad som är fel när anställda inte trivs. Att en ort av Gällivare storlek snart kan stå utan tandläkare hos Folktandvården är inte acceptabelt, menat hon.

Regionens åtgärder för att hantera situationen med färre tandläkare är kontraproduktiv, anser hon.

– Anställda tandläkare skickas runt mellan olika kliniker för att fylla luckor, som interna stafetter. En annan åtgärd är att lägga ned tandkliniker och centrera tandvården i tätorten med "megakliniker". Problemet med dessa åtgärder är att ingen av dem resulterar i fler tandläkare. Den enda konsekvensen av centraliseringen är att många patienter får betydligt längre till sin tandvård. 

Hon skulle också gärna se att mer görs för att kunna få in utländska tandläkare i yrket snabbare. I Gällivare finns fyra serbiska tandläkare, som i dag har anställning som tandsköterskor. Orsaken, enligt Lena Turdell, är att deras legitimation tar lång tid att få, då Serbien inte är medlem i EU.

– Blivande tandläkare som går termin nio på tandläkarhögskolan får jobba på tillfällig legitimation, det borde de här fyra också kunna göra. Det vore jättesynd om de flyttade, för de är verkligen duktiga. De behövs, som tandläkare!

Hon påpekar att nyutexaminerade tandläkare skulle vara lättare att locka till Folktandvårdens kliniker om det fanns äldre, erfarna mentorer på plats.

– Delar av problemet med bemanningen skulle kunna lösas genom att ta in oss äldre tandläkare som konsulter. Förutom att fungera som mentorer kan vi givetvis också jobba i verksamheten. 

Lena Turdell ser stora risker med att den förebyggande tandvården prioriteras ned i takt med de växande köerna. 

– Det blir aldrig något ordentligt gjort. Personalen får bara åtgärda akuta besvär, sedan få de säga till patienterna att söka privat för att få hjälp med resten. Framförallt tycker jag synd om patienterna. Därför var jag beredd att jobba kvar ett halvår till, men ny fick jag ju inte det. 

Hon tillägger:

 – Det är tragiskt. Jag förstår inte varför Folktandvårdens ledning inte kan få sin personal att stanna kvar. 

Så många jobbar

Antal tandläkare vid länets respektive Folktandvårdskliniker:

Arjeplog 4

Arvidsjaur 2

Boden 8

Gällivare 4 

Haparanda 2

Jokkmokk 1 

Kalix 1

Kiruna 9

Luleå 27

Pajala 2

Piteå 16

Älvsbyn 1

Överkalix 0

Övertorneå 0

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!