Överraskande förslag för Malmberget

En utvecklingsplan för Östra Malmberget ska nu tas fram tillsammans med innevånarna.
Det kommunala förslaget presenterades överraskande vid ett möte i onsdags.

Gällivare2013-10-25 06:00

Vid informationsmötet med innevånarna i östra Malmberget, ett av totalt tre under onsdagen, presenterades det kommunala förslaget av Ulf Hedman, samhällsutvecklingschef.

Med utgångspunkt från en sektorindelning av östra Malmberget i sex delar ombeds befolkningen i varje område välja en representant att framföra deras åsikter och i gemensamma möten med kommunen och LKAB tillsammans lägga fram gemensamma förslag som ska utgöra grunden för en ny utvecklingsplan för östra Malmberget. Till våren ska den vara klar.

-Vårt syfte är att samla allt under en hatt, säger Ulf Hedman.

Tveksamma

Förslaget mottogs på olika sätt av närvarande malmbergsbor.

-Min åsikt är att man ska flytta ut folk från Malmberget. Det är ett inget annat än ett industriområde. Men ingen frågar mig eller knackar på och frågar hur man mår Allt går över min och min familjs huvud., säger Timo Passainen.

Lars Erik Olsson var positiv.

-Det framkom både positiva och kritiska synpunkter och alla fick en möjlighet att göra sin röst hörd så jag tycker det varit givande, säger han.

Stefan Rundgren hade en principiell inställning.

-Min mening är att Malmberget är ett industriområde och då kan jag inte stödja tanken att folk ska hållas kvar här, säger han.

Inte bra

För politikerna Lars Alriksson,(M), och Stig Eriksson,(V), var förslaget också en nyhet och deras första reaktioner gällde det i deras tycke låga folkliga inflytandet i förslaget. En person från varje bostadsområde i östra Malmberget.

-Jag tror det kan bli tufft för en person och jag tror men hellre ska hitta en variant med fler personer, säger Eriksson.

Lars Alriksson;

-Det sätts en stor press på denne enda person som riskerar att hamna i en gisslanroll. Bättre vore att alla i ett område får komma till tals.

Helt nytt

Karl Wikström, samhällsomvandlingsansvarig LKAB; överraskades också av förslaget.

-Det här var faktiskt något helt nytt för oss. Men förslag är förslag och det här var väl bra, säger han.

Redan under 1900-talets mitt stod det klart att Malmbergets framtida utveckling skulle komma att påverkas av den mineralutvinningen som startat redan mer än 100 år tidigare.

I slutet av 1990-talet blev lokaliseringen av det samhälle som uppstått med gruvnäringen som bas allt mer ifrågasatt ur geologisk perspektiv och den nödvändiga avveckling, som kunnat skönjas lång tidigare, blev en realitet vid 2000-talets början.

Det relativ låga folkliga inflytande i det som i modern tid kommit att betecknas som ”samhällsomvandlingen” har ifrågasatts om än orsaken delvis har haft en kulturell och en inte anpassad lagstiftning som bakgrund.

Malmberget växte befolkningsmässigt fram tills 1900-talets senare hälft då orten kom att utgöra nuvarande Gällivare kommuns största befolkningskoncentration, cirka 10.000 innevånare, till att ha reducerats till cirka 5.000 innevånare som genom samhällsomvandlingen kommer att minska ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om