Gällivare kommuns miss kritiseras av JO

Eva Alriksson överklagade att hon inte fick vara ombud för en familj i ett LVU-fall. Men hennes överklagan lämnades aldrig över till förvaltningsrätten. Nu kritiseras Gällivare kommuns miss av JO.

Eva Alriksson har deltagit på föräldraprotesterna mot socialförvaltningen i Gällivare kommun och hon berättar att hon hjälper berörda familjer med till exempel språkstöd.

Eva Alriksson har deltagit på föräldraprotesterna mot socialförvaltningen i Gällivare kommun och hon berättar att hon hjälper berörda familjer med till exempel språkstöd.

Foto: Mattias Friberg

Gällivare2022-05-15 12:00

Vi har tidigare intervjuat M-politikern Eva Alriksson som engagerar sig för familjer som fått LVU-beslut i Gällivare. När hon i juli agerade ombud för en familj i ett ärende om umgängesbegränsning avvisades hon av socialnämnden, som inte tyckte att hon var part i fallet.

Beslutet överklagades av familjen och Alriksson, men bara familjens överklagan nådde förvaltningsrätten i Luleå.

– Det är svårt att förklara, men det blir som en chock när man inser att överklagan inte har kommit in, säger hon.

I augusti revs beslutet upp och Eva Alriksson fick vara ombud. Men överklagan lämnades in i tid så hon anmälde till Justitieombudsmannen som i ett beslut i fredags riktar kritik mot kommunen.

"Det är utrett att E.A:s överklagande kom in i rätt tid. Nämnden borde därför skyndsamt ha överlämnat överklagandet till förvaltningsrätten. Eftersom det inte gjordes ska nämnden kritiseras," skriver JO och pekar på att socialförvaltningen enligt förvaltningslagen inte ska göra andra bedömningar än att pröva om överklagan kommit in i tid.

I yttrandet till JO anförde enhetschefen för barn och unga på Gällivare kommun att händelsen inte påverkat utfallet eftersom förvaltningsrätten fattat beslut på familjens överklagan.

"Vi har agerat i ärendet men missat att skicka Eva Alrikssons överklagan till förvaltningsrätten", skrev hon.

Eva Alriksson är glad över JO:s kritik.

– Det är positivt att jag som privatperson får möjligheter att få en rättelse från JO för jag upplever att kommunen gjorde ett stort fel.

Hon berättar att hon efter att överklagan lämnats in både ringt och uppsökt tjänstemän på Gällivare kommun för att se till att den skulle överlämnas till förvaltningsrätten. Hon var orolig helt enkelt.

– En tjänsteman visade till och med att den låg i en pärm, men det kändes för mig som att man inte hade för avsikt att skicka den

Skulle du säga att det var svårt att missa att skicka in din överklagan?

– Ja, ja, ja. Min åsikt är att man gjorde det med avsikt, säger Eva Alriksson och avslutar.

– Jag hoppas att ingen annan ska behöva uppleva det här. Vi måste kunna lita på att kommunen jobbar på ett rätt och riktigt sätt mot oss kommunmedborgare så det är bra att den här tillrättavisningen kommer.

Johan Apelqvist, tillförordnad socialchef i Gällivare, svarar att de avböjer att kommentera i nuläget.

Gällivare kommun kritiseras av JO för att Eva Alrikssons överklagande inte lämnades över till förvaltningsrätten. Hon tror att det gjordes med avsikt.
Gällivare kommun kritiseras av JO för att Eva Alrikssons överklagande inte lämnades över till förvaltningsrätten. Hon tror att det gjordes med avsikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!