Otursdagen: "Datumet har bränt sig fast i mitt minne"

På tisdagen den 15 september brann det i en villa i centrala Gällivare – för 70 år sedan på dagen rapporterades det om en annan brand i en villa. "Datumet har bränt sig fast i mitt minne. Jag kom att tänka på det igen när det brann i huset som tillhört min farfars kusin", säger Patik Johansson.

Den 15 september starade en brand i källaren i ett hus i centrala Gällivare. Den 14 september för 70 år sen brann ett annat hus i Liikavaara ned till grunden. De båda har ägts av släkten Johansson.

Den 15 september starade en brand i källaren i ett hus i centrala Gällivare. Den 14 september för 70 år sen brann ett annat hus i Liikavaara ned till grunden. De båda har ägts av släkten Johansson.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-09-18 06:06

Kvart i tio den 15 september ryckte Gällivare räddningstjänst ut till en brand i en villa i centrala Gällivare. Branden bekämpades under flera timmar och huset gick att rädda. För 70 år sen nästan på dagen skulle även Gällivares brandkår bekämpa en brand.

undefined
"Liikavaarafastighet i aska – Krock försenade brandbilen" så lyder rubriken på artikeln om branden som förstörde Patrik Johanssons farfars fars hus.

"När brandbilen kom fram, var hela överdelen av huset ett enda bål. Vatten fanns inte att tillgå och man fick inskränka sig till att hindra eldens spridning till den närliggande skogen och ev. andra byggnader," så står det att läsa i artikeln, som publicerats i Norrbottenskuriren, den 15 september 1950.

– Det är bra underligt att det nästan på dagen 70 år emellan inträffar en brand, i hus som ägts av vår släkt, säger lokalhistorikern och konstnären Patrik Johansson.

Han har under de senaste åren samlat på sig material om den egna släktens leverne i kommunen, och det är under insamlandet som han snubblat över tidningsurklippet som ger en inblick i en dramatisk händelse i släktens historia. 

– Anledningen till att brandkåren inte kom fram i tid var att de krockade med en droskbil, något som gjorde att de inte kunde rädda huset, säger Patrik Johansson.

Hans farfars far, Oscar Nilsson Turström, var den som lät bygga huset i Liikavaara och han och hans åtta barn blev i och med branden utan hem. Familjen fick bo i Sakajärvis nedlagda kafé, en vistelse som inte skulle visa sig så provisorisk. Det skulle nämligen dröja fyra år innan Patriks farfar fick möjlighet att bygga ett nytt hus på Luleåvägen i Gällivare. 

undefined
Här syns Patrik Johansson med det militärförråd som står på platsen där hans farfars hus tidigare stod.

På platsen där släktens hus stod i Liikavaara är det inte mycket som ger sken av att det bott en familj med åtta barn på platsen.

– Idag finns det ett militärförråd där. Det enda som egentigen går avslöjar att någon bott där är den gamla nedfallna ladan, säger Patrik Johansson.

Under sina egna efterforskningar har Patrik Johansson fått reda på mer om familjens tid i Liikavaara och Sakajärvi.

– Som jag har förstått det sov Liikavaara-Frans ofta över i huset. Enligt farfars syster så bad Frans inte om mycket. Han brukade bara dra ned hatten för ögonen och somna i en stol vid brasan, säger Patrik Nilsson.

undefined
Liikavaara-Frans är en känd figur i Gällivaretrakterna. Kanske mest genom att han förevigats i låten "Sista brevet från Liikavaara-Frans."

Huset som eldhärjades på tisdagen byggdes av Patriks farfars kusin men har sedan ett par år sålts och ägs inte av någon i släkten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!