Boende på Samariten och Grönsiskan känner sig otrygga i det egna bostadsområdet. De vittnar om en boendemiljö med bråk, verbala hot och skadegörelse.
– Jag är otrygg i min bostad. Missbrukare ofredar och stör tidiga mornar, kvällar och nätter. De samlas på bostadsområdet, dricker alkohol, skriker och bråkar, säger en boende på Samariten som vill vara anonym.
På Grönsiskan är de boende rädda för sin egen och framför allt sina barns säkerhet, och vågar inte vistas i trapphus, tvättstuga eller ute på gården.
– Mordhot, knivslagsmål och störningar i trapphuset. Det är skitjobbigt, man törs inte lämna barnen en sekund. En person går beväpnad och det känner Topbostäder mycket väl till. Vi funderar hur man tänker när man stoppar en sådan människa tillsammans med barnfamiljer, säger en boende på Grönsiskan.
De har varit i kontakt med Topbostäder men upplever inte att de får något gehör.
– Det händer ingenting och vi vet inte längre vad vi ska göra. Topbostäder säger bara att det är viktigt att anmäla och det har vi gjort många gånger. De måste väl åtminstone kunna omplacera någon som beter sig så här.
På Topbostäder är man medveten om att det är en del störningar på områdena. Enligt dem krävs det anmälningar av fler än en person.
– Vi har vissa problem på Samariten som vi jobbar med. Problemet där är att det bara är någon enstaka som hör av sig. På Grönsiskan är det mer komplicerat. Där är det fler som hör av sig men de har vissa svårigheter att säga vad det är som egentligen har hänt, säger Carina Engman, administrativ chef på Topbostäder.
På Samariten har problemen främst varit ute på gården och då är det svårt för bostadsbolaget att göra någonting, man uppmanar istället de boende att ringa polisen.
– Vi har anlitat vårat bevakningsföretag för att göra extra ronderingar inom området både utvändigt och invändigt, säger Kennet Apelqvist, förvaltningschef på Topbostäder.
Vad gäller Grönsiskan hoppas man att nå en lösning med den berörda hyresgästen redan efter sommaren.
– Vi försöker få till en lösning, jag kan inte säga så mycket mer, säger Carina Engman.
För att en person ska kunna vräkas krävs det bevis. Därför uppmanar Carina Engman hyresgästerna att ringa störningsjouren vid problem, så att anmälningarna kan styrkas.
– Vi har ett stort ansvar men vi kan inte vara olagliga. För varje människa som har skrivit på avtal med oss så är besittningsskyddet lika starkt för alla. Vare sig du är missbrukare eller inte. Man kan inte bara vräka en människa utan några bevis, säger hon.