Oro på socialtjänsten – facket larmar om arbetsmiljön

Otrygghet, rädsla, stress, ångest och sömnproblem. Anställda på socialtjänsten i Gällivare mår dåligt efter att tre kollegor stängts av och en chef sagt upp sig med omedelbar verkan, enligt facket som kräver åtgärder.

Anställda på socialtjänsten i Gällivare mår dåligt efter att tre kollegor stängts av och en chef sagt upp sig, enligt facket som anmäler till Arbetsmiljöverket.

Anställda på socialtjänsten i Gällivare mår dåligt efter att tre kollegor stängts av och en chef sagt upp sig, enligt facket som anmäler till Arbetsmiljöverket.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2023-12-14 12:15

Situationen upplevs som ohållbar på biståndsenheten i Gällivare kommun, enligt en framställen om bristande arbetsmiljö från Akademikerförbundet SSR och fackförbundet Vision. En så kallad 6:6a har lämnats över till personalchefen, socialnämnden och förvaltningschefen.

– Det handlar om hur våra medlemmar upplever sin arbetsmiljö just nu och den har försämrats sedan vår förra 6:6a gjordes på biståndsenheten 2021, säger Jessica Ahlgren, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Som vi rapporterat tidigare är tre socialhandläggare under utredning och två av dem fick nyligen besked att de ska sparkas. Detta har lett till ovisshet och oro på arbetsplatsen samtidigt som en verksamhetschef sagt upp sig med omedelbar verkan. Informationen har varit knapphändig om vad som händer och arbetstagare berättar att de upplever symtom som ångest och sömnproblem, enligt facken.

– En springande punkt under processen de senaste månaderna har varit informationen från arbetsgivaren, säger Jessica Ahlgren.

En konsekvens av osäkerheten ska vara att ärenden dröjer för att det inte går att planera eller besluta, eftersom personalen som är kvar mest jobbar med akuta insatser och saknar kännedom om pågående ärenden.

Andra brister som beskrivs är att arbetstagare saknar stöttning och rutiner. De uppger att det är hög arbetsbelastning, underbemanning och sjukskrivningar samtidigt som personal saknar förtroende för den nuvarande konsultchefen.

Facken kräver att kommunen svarar med åtgärder för att få en "rimlig arbetsbelastning" och att arbetsgivaren redovisar vad man tänker göra för att "återupprätta tilltron till organisationen och skapa en trygghet med ledningen". De skriver att handlingsplanen som gjordes sommaren 2022 behöver genomföras och att det pausade arbetsmiljöarbetet på biståndsenheten omgående måste återupptas.

De begär svar senast den 8 januari och om det är "otillfredställande" kan huvudskyddsombudet begära att Arbetsmiljöverket griper in.

– Då får vi ta en nytt ställningstagande. Men det här är också skickat till Arbetsmiljöverket, säger Jessica Ahlgren.

Socialchefen Annette Viksten Åhl har tagit del av begäran och kopplat in personalenheten. Hon säger att en del av arbetsmiljöproblemen inte är nya, utan bekräftar att de länge brottats med bemanningsproblem.

– Vi har gjort en del kring arbetsmiljön men det jag tänker är nytt, som skapar en stor oro, är utredningen som pågår och jag tänker att det spär på en pressad arbetsmiljö utifrån att vi har svårt att hitta resurser. Det blir en sämre arbetsmiljö för att de som är kvar och jobbar blir mer belastade, säger hon.

Är det en svår situation när det pågår personalärenden som ni inte kan prata om?

– Vi blir otydligare som arbetsgivare just för att man inte kan prata om det, och utredningen pågår ju utanför socialförvaltningen så den är inte i vår egen regi heller. Det är ju så att man inte ska lämna ut andra människor om inte de själva väljer att berätta saker. Så det är flera aspekter i det, men vi äger inte utredningen och den påverkar givetvis de som är kvar på jobbet och skapar en oro.

Tar ni allvarligt på kraven?

– En 6:6a är allvarlig, arbetsmiljön ska vara bra och jag tycker att vi ska jobba med den hela tiden. Som arbetsgivare har man ett stort ansvar för arbetsmiljön, men när man inte riktigt får tag i händer och fötter så är det svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!