Organiserad brottslighet bakom vandrarhemsdåd

Det är ett knivhugg som leder till en ung mans död. Det finns också en rad omständigheter kring dådet på vandrarhemmet i Gällivare som visar på en koppling till grovt organiserad brottslighet.

Entrén till huset på vandrarhemmet i Gällivare där knivdådet skedde i januari.

Entrén till huset på vandrarhemmet i Gällivare där knivdådet skedde i januari.

Foto: Polisen

Gällivare2023-05-30 19:00

Knivdådet inträffar på kvällen den 28 januari i år i ett utrymme mellan två bostadsrum på vandrarhemmet Rallarrosen i Gällivare. Larmsamtalet inkommer tio i åtta på kvällen.

"Min kompis blöder från halsen. Jag försöker hålla ett hårt tryck mot hans hals", säger mannen som larmar.

Samtalet leder till en omfattande insats av ambulanspersonal och därefter av polisen. Det är ett blodbad som möter räddningspersonalen och när de första poliserna anländer hänger ett rad frågetecken i luften.

Relativt kort efter den initiala insatsen framkommer uppgifter att flera personer har transporterats till Gällivare sjukhus. En av dem i taxi, svårt skuren i höger hand.

Utredningen kommer att visa att en 24-årig man har attackerats i sin bostad på vandrarhemmet av två personer. En av dem är den 23-årige mannen som ådrar sig svåra skärskador på en större artär, luftstrupe och vänstra lungan. 

Hans liv går inte att rädda.

Nästa vecka ställs 24-åringen, som tidigare varit skriven på en ort i Mellansverige, inför rätta misstänkt för dråp. Dådet bedöms som mindre grovt, konstaterar kammaråklagare Joseph Ricken. 

Anledningen till rubriceringen är det händelseförlopp som framkommit, menar åklagaren när vi når honom på telefon.

– Det börjar med att han blir utsätts för brott, både hemfridsbrott och en grov misshandel.

Flera omständigheter kopplat till knivdådet visar också på ett samröre med organiserad brottslighet. En av dessa är en teori som åklagaren har, att upprinnelsen till knivdådet är en narkotikaaffär. 

– Vi har ingen hundraprocentig klar bild varför det blir som det blir i det här målet. Men alla inblandade har varit involverade i narkotikahandel. Det kan vara en möjlig förklaring till det inträffade, säger Joseph Ricken.

En annan är uppgifter om en skuld på 200 000 kronor som framkommer i utredningen.

Men den tyngsta omständigheten är en manlig åhörare vid en häktningsförhandling som hölls via Luleå tingsrätt under våren. Den 35-årige mannen pekas av flera källor ut som en nyckelperson vad gäller knarkhandel i Norrbotten. 

35-åringen är tidigare dömd för grov brottslighet.

Han har också ett tydligt samröre med det kriminella förortsgänget Shottaz.

Den misstänkte 24-åringen uppger i förhör att han attackerats i sin bostad av två män, beväpnade med yxa och kofot. Kniven, som ligger intill honom när angriparna tränger sig in i hans bostad, plockar han upp för att försvara sig.

– Det var inte så att jag ville döda honom, jag ville bara att dom inte skulle komma in, säger 24-åringen som själv skadas svårt i en hand av ett yxhugg.

Någon direkt förklaring till varför den misstänkte befann sig i Gällivare har han inte gett.

Marko Tuhkanen, som försvarar 24-åringen, tycker att fallet är ett skolboksexempel på en nödvärnssituation.

– Jag är lite förvånad över att man väcker åtal. Jag menar att det han har berättat om situationen ger för handen att våldet inte har varit uppenbart oförsvarligt, och att detta har skett i ett sådant trängt läge att han har haft rätt att värja sig. Sedan är utgången väldig tragisk, säger advokaten.

24-åringen ställs även inför rätta misstänkt för narkotikabrott.

En 22-årig man, som angrep den dråpmisstänkte, åtalas för grovt hemfridsbrott och grov misshandel. 22-åringen ställs även inför rätta för ett rån i södra Sverige.

Rättegången startar på onsdag nästa vecka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!