Kommunalvalet i Gällivare nästa år kommer troligen att avkräva väljarna större insikt och eftertanke. Inte minst kring hur man vill att de politiska företrädarna, som kommer att ta plats i kommunhuset, ska agera den kommande mandatperioden.
Valmöjligheterna kommer att vara flera. Och valutgången att vara osäker.
Den nuvarande jämna mandatfördelningen i fullmäktige 21 – 20, mellan socialdemokrater och opposition kan lätt få maktbalansens att förskjutas, tillsammans med oppositionens gemensamma och absoluta övertygelse och målsättning att en gång för alla köra ut socialdemokraterna från maktens boningar i Gällivare, bäddar det för en hård lokal valstrid.
Flera socialdemokratiska kommunalrådsalternativ nämns också, som Tommy Nyström, Birgitta Larsson och Tomas Nilsson, och det kommer antagligen också att elda på valstriden.
Oppositionsseger
Lars Alriksson,(M), som representerar ett av Gällivares största oppositionsparti som innehar sju platser i kommunalfullmäktige, lika många som vänsterpartiet, förklarar att varje oppositionsparti i dagsläget är mer eller mindre överens om att ställa upp i kommunalvalet i Gällivare med sitt eget program men att oppositionen som helhet redan nu är överens om att vid en gemensam valseger lägga de ideologiska skillnaderna åt sidan för att återinföra det man ser som ett demokratiskt styre i Gällivare igen.
-Vi får se till valresultatet och baserat på det sedan ta upp en diskussion hur vi går vidare, och det grundas i en övertygelse och vilja hos alla oppositionspartier att ta över ledningen av Gällivare kommun. Och vem som än blir socialdemokraternas kommunalrådskandidat så tror vi inte att det kommer att förändra det socialdemokratiska sättet som grundats i tron och tankesättet att det viktigaste är den egna makten, säger Lars Alriksson.
-Stig Eriksson(V) delar delvis uppfattningen.
Sosseskärpning krävs
-Det är inte så att vi suttit i några direkta diskussioner om det. Men det är märkligt att när socialdemokraterna får egen majoritet så verkar de tappa insikten om att oppositionen har halva befolkningens stöd. Om man inte skärper sig, då är vi inte främmande för, baserat på vad som är bäst för befolkningen, att sätta oss i sådana diskussioner, säger han.