Omreglering av tomträttsavgälder

Problemet med höga tomträttsavgälder för villaägarna i Gällivare ser nu ut att få en lösning. Kommunen är på väg att göra en omreglering av avgifterna för småhus.

Rimligt. "Vi har tittat över vad som är rimligt", säger Jeanette Wäppling (V), kommunalråd i Gällivare.

Rimligt. "Vi har tittat över vad som är rimligt", säger Jeanette Wäppling (V), kommunalråd i Gällivare.

Foto:

GÄLLIVARE2015-02-16 16:57

Det har skett en markant värdeökning på mark i kommunen och har fått till följd att marktaxeringsvärdet har ökat. Det innebär att det skulle bli en stor höjning av tomträttsavgälderna, som omprövas vart 10 år, för tomträttshavare.

I november 2014 bjöd Villaägarna in till ett stormöte med tomträttshavare och ansvariga politiker, vilket resulterade i att ett förslag lades fram om en förändrad beräkningsmodell för omreglering av hyran för tomträtt.

Förslaget innebär att marknadsvärdet för den med tomträtt upplåtna marken bestäms till 75 procent av maxtaxeringsvärdet och att avgäldsräntan bestäms till 3 procent.

I Gällivare berörs ungefär 1000 personer av detta.

– Med kommunens nya modell blir det en mjukare ökningstakt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund. Gällivares politiker lyssnar på ett positivt sätt och det är bra. Men det finns inget skydd i lagstiftningen och det vill vi ändra. Hyran äer verkligen viktig. Som förslaget ser ut nu är det ganska bra.

– Utifrån det gamla beräkningssystemet skulle det bli såna höga kostnadshöjningar och därför har vi tittat över om vi kan mildra ökningarna. Man kan tycka att det är högt ändå, men om man jämför med vad det skulle ha höjts så är det ändå bra. Man får inte glömma att man fått ett ökat värde och man kan belåna sin mark och man får alltid dra av 30 procent av tomträttsavgälden. Vi har försökt tillmötesgå Villaägarnas krav,säger Jeanette Wäppling, (V) kommunalråd i Gällivare.

Fakta tomträtt

Den som bor med tomträtt "hyr" marken runt sitt hus av kommunen och betalar tomthyra (tomträttsavgäld). Tomträtt infördes för drygt 100 år sedan, för att även de som inte hade råd att köpa mark skulle kunna bygga hus. Idag är tomträtt mest till för att kommunerna ska kunna tillgodogöra sig värdeökningen på marken. För tomträttshavarna är problemet kraftiga hyreshöjningar som man inte kan förutse och som inte tar hänsyn till det enskilda hushållets betalningsförmåga. På vissa håll blir tomträtthyrorna så höga att man får svårt att bo kvar i sina bostäder.

Källa: Villaägarnas riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om