Minst 60 anställda inom socialförvaltningen i Gällivare kommun har under 2022 jobbat mer övertid än vad som är tillåtet enligt arbetstidslagen. Sektionsordföranden och huvudskyddsombudet för fackförbundet Kommunal i Gällivare och Jokkmokk, Marita Eriksson, har därför än en gång anmält kommunen till Arbetsmiljöverket.
Den tillåtna maxgränsen för antalet övertidstimmar är 200 timmar på ett år. Minst 27 anställda inom förvaltningen överskred den gränsen 2022.
– Vi har personer som arbetat över 300 timmar på ett år och en anställd jobbade 97 timmar övertid bara under en månad och en annan 94 timmar, säger Marita Eriksson.
Enligt Kommunals anmälan har minst 47 anställda inom socialförvaltningen överskridit de 50 timmar övertid som är maxgränsen för en månad.
2021 arbetade 25 anställda inom äldre- och handikappomsorgen sammanlagt 1951 övertidstimmar mer än vad som är tillåtet. Marita Eriksson säger att siffrorna för 2022 inte ser lika illa ut, men att det ändå är anmärkningsvärt att det fortfarande är många som arbetat fler timmar än det tillåtna.
– Jag trodde att kommunen tagit kontrollen över det här och hade förväntat mig kanske en handfull fall, men inte att problemet skulle vara nästan lika stort som under 2021, säger hon.
Vilka risker finns det med att ha personal som jobbar så pass mycket övertid?
– Vi har ju de här lagarna av en anledning och det är för att vi ska kunna ha en säker arbetsmiljö och må bra på jobbet. Risken för sjukskrivning ökar ju naturligtvis när personal har för mycket övertid.
Marita Eriksson säger att hon medveten om de speciella förhållandena på arbetsmarknaden i Malmfälten och att hon förstår att det är svårt att få tillräckligt med personal.
– Men det är ingen ursäkt för arbetsgivaren att inte följa lagen.
Hon säger också att en del av problemet ligger i att vissa chefer utövar någon slags press på personalen att "ställa upp".
– Lite som att "om du inte ställer upp kan din kollega inte gå på semester" eller "om du inte ställer upp kommer dina kollegor tvingas jobba en person kort". Så många anställda går omkring med en slags samvetsstress hela tiden. Det är som att ansvaret läggs över på personalen och det är inte okej, säger hon.
Kommunal har inte granskat all personal på socialförvaltningen utan har gjort ett urval genom stickprov. Enligt Marita Eriksson kan det därför vara betydligt fler anställda som har för mycket övertid än vad som framgår av fackförbundets utredning.
Annette Viksten Åhl, socialchef för Gällivare kommun, säger att hon är väl medveten om problemet med övertid och att hon beklagar att problemet kvarstår även under 2022.
– Vi har svårt att få tag på tillräckligt med personal och vi har ett system som inte fullt ut stödjer oss i att kunna håll koll på övertiden i realtid. Det är en del av förklaringen, säger hon.
Enligt Kommunal så är det ofta samma personal som jobbar över, medan annan personal inte har någon övertid alls. Varför frågar man inte de utan övertid i första hand?
– Det kan till exempel finnas en familjesituation som gör att det helt enkelt inte går att jobba övertid. Vi vill kunna hitta frivilliga lösningar och inte tvingas beordra övertid, säger Annette Viksten Åhl.