Diskussionen om orsaken till coronautbrottet i Gällivare i början av juni fortsätter, inte minst efter att även statsepidemiolog Anders Tegnell numera ansluter sig till teorin om att smittspridningen började under LKAB:s stora underhållsstopp den 4-17 maj.
I en intervju med DN tar Tegnell också Gällivare som varnande exempel på den nya sortens lokala klusterutbrott som befaras fortsätta runtom i landet.
Samtidigt har gruvjätten själva tillbakavisat teorin, som ursprungligen lanserades av regionens egen smittskyddsexpert Anders Nystedt.
– Att koppla utbrottet till underhållsstoppet en månad tidigare har vi svårt att förstå, då det vanliga är att man insjuknar efter bara fem-sju dagar. Vi får inte ihop tidslinjen, sa Monika Sammelin, tillförordnad områdeschef hos LKAB, till Norr Media tidigare i veckan.
Men vid onsdagens pressträff står Anders Nystedt på sig.
– Jag vill inte att det ska framstå som en konflikt med LKAB men att se hur en epidemi beter sig är jag vassare på än dem. Det är stor sannolikhet att utbrottet började pyra i samband med underhållsstoppet.
Han återkommer till att många av de totalt 800 externa underhållsentreprenörerna också rörde sig i krogvimlet och i matbutikerna.
– Väldigt mycket folk "på byn", fullt på restauranger och affärer. Och det ger en grogrund för smittspridning. Det räcker med att en smittar fyra, som i sin tur smittar fyra vardera, då har du 16, sen 64... Därför kan det kan ta flera veckor innan man börjar inse att något är på gång.
LKAB menar att tidslinjen inte håller, då repstoppet skedde en månad innan utbrottet, och att sjukfrånvaro knappt förekom bland underhållsarbetarna. Kommentar?
– Om de inte hade sjukfrånvaro kan det tvärtom tyda på att personer med symtom gick till jobbet ändå, bara för att fixa repstoppet.
LKAB:s områdeschef Monika Sammelin uppger också att det inte var deras underhållspersonal som insjuknade, utan tvärtom driftspersonal som inte hade kontakt med externa entreprenörer, men inte heller det biter på Anders Nystedt.
– Spridningen i samhället beror ju på att det var så mycket folk på byn under repstoppet. Och det var väldigt många som hade jobbat i gruvan och med repstoppet som insjuknade i början av juni. En överrepresenation från LKAB. Att det drog igång i gruvan tvivlar jag därför inte en sekund på.
Ändå vill Anders Nystedt återigen berömma gruvbolaget för coronaberedskapen och det uppföljande arbetet efter att det senare i juni uppdagades att uppemot 20 anställda faktiskt var insjuknade i covid-19.
– Det handlar inte om att peka finger till LKAB. De hade planlagt underhållsstoppet väldigt bra. När det blev ett utbrott i det första arbetslag som identifierades, stängde man av dem och intervjuade de anställda som blev sjuka, hörde vad som kan ha skett när de smittades. Jag vill understryka att vi har ett bra samarbete, jag och LKAB.