Det är barn- och utbildningsnämnden som beslutat att inleda ett samarbete med stiftelsen Teach for Sweden, som i sin tur samarbetar med Luleå Tekniska Universitet för att rekrytera personer med annan akademisk bakgrund till läraryrket.
– För oss är det ett led i att öka lärarbehörigheten, vi vill att våra befintliga lärare i verksamheten i dag ska få fler kollegor genom att vi erbjuder pedagogisk utbildning på universitetsnivå, säger nämndsordförande Jenny Johansson Jänkänpää.
Utbildningen riktar sig till den som redan har akademiska förkunskaper och vill bli lärare. Då kompletteras ämnesstudierna från högskola eller universitet med en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för att generera en ämneslärarexamen.
– Vi vill rekrytera personer med ämneskunskap inom till exempel matte eller språk till skolan. Det kan handla om ingenjörer eller andra personer som har ämnesbehörighet, säger Jenny Johansson Jänkänpää.
Under ledarskapsprogrammets två år är man heltidsanställd på en skola i kommunen men får en dag i veckan fri för att läsa in den kompletterande pedagogiska utbildningen på 90 högskolepoäng på distans. Genom stiftelsen erbjuds ledarskapsutbildningen.
Hur satsningen ska finansieras är ännu inte riktigt klart.
– Det behövs ekonomiska medel och personer, och vi ser att det kan finnas möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd via LKAB Akademin men också genom statsbidrag som bland annat Piteå har gjort. Så vi tittar på sådana möjligheter.