Det var i torsdags som Ragn-Sells invigde sin återvinningsanläggning på Kavaheden i Gällivare. Företaget har tidigare funnits i staden och sysslat med vanlig återvinning. Men den här gången handlar det om behandling och avgiftning av förorenade massor från företag.
– Främst är det marknadsbehovet som gör att vi öppnar. Man har ju inte tidigare haft den här servicen och de möjligheter som vi har skapat. Det har inneburit att man har varit tvungen att transportera och behandla material nere vid kusten. Det är ett väldigt tokigt sätt att bedriva miljöverksamhet på, att köra i väg grejerna, säger Björn Marcusson, affärsutvecklare på Ragn-Sells.
Det är främst förorenade jordar som Ragn-Sells tar emot nu i början.
– Sen kommer vi att bygga visa behandlingstekniker allt eftersom åren går.
Anläggningen i Gällivare kommer också att bedriva forskning tillsammans med Luleå tekniska universitet.
– Vi har haft ett mångårigt samarbete med LTU och då handlar det om att kunna använda avfallsrestströmmar till något vettigt i stället för att bara lägga det på hög. Deponi, brukar vi säga, är vårt sistahandsval. Vi vill hellre göra något vettigt med det här materialet och för att kunna göra det behövs en massa olika forskning kring hur vi ska behandla materialet. Om vi ska använda det som ett täckmaterial så funkar det i södra Sverige. Men vad gör du när det är två meter tjäle?