Att Olof Bergqvist har haft en gata i Gällivare uppkallad efter sig har varit omdiskuterat. Runt förra sekelskiftet var han kyrkoherde i Gällivare församling och därefter biskop i Luleå stift och dessutom riksdagsledamot för Högern i första kammaren i Sveriges riksdag. Han verkade aktivt för segregering mellan svenskar, samer och tornedalningar. Han var också en av initiativtagarna till inrättandet av de så kallade nomadskolorna.
Efter ett medborgarförslag, som uppmärksammade kommunen på Olof Bergqvists mörka förflutna, beslutade därför Miljö-, bygg-, och räddningsnämnden ifjol om att byta namn på gatan. Nämnden beslutade att gatan istället skulle döpas om efter Agda Rössel, kvinnan som tog sig hela vägen från uppväxten i byn Kilvo till ett toppjobb som den första kvinnliga FN-ambassadören i New York. Agda Rössel är känd för sitt starka engagemang för de mänskliga rättigheterna och under tiden som FN-ambassadör, 1958-1964, verkade hon bland annat för avskaffandet av dödsstraff och mot kvinnlig omskärelse. Efter tiden som FN-ambassadör var hon svensk ambassadör i både det forna Jugoslavien, Tjeckoslovakien och i Grekland.
Senare i vår, när tjälen är ur marken, påbörjas dessutom byggandet av ett fem meter långt och två och en halv meter brett minnesmonument över Agda Rössel som konstnären Ingrid Falk skapat. Monumentet kommer placeras utanför järnvägsstationen och invigas någon gång under hösten.
Margareta Pohjanen, tidigare lokalpolitiker för socialdemokraterna i Gällivare, är en av de som i många år jobbat för att Gällivare kommun ska hedra Agda Rössel och hennes gärning. Hon säger sig vara väldigt glad över att man nu äntligen hyllar en av kommunens mest kända invånare någonsin.
– Det är jätteroligt och trevligt att det rör på sig. Att det som man fått vänta på i så många år äntligen blir verklighet. Det känns ju lite skämmigt att kommunen dragit på det så här länge. Jag vet inte hur längesedan den var som vi började jobba för det här, men det är många år sedan, säger Margareta Pohjanen.
Vad har Agda Rössel betytt för dig personligen?
– Hon har betytt väldigt mycket. Hon var ju en pionjär på många sätt och kom dessutom härifrån. Jag tycker att hon var en helt fantastisk människa. En stor förebild som drev kvinnofrågor under hela sitt liv.
Agda Rössel avled 2001, 90 år gammal.