Nej till nyttjande av statlig kabel

Inlandskommunerna vill få tillgång till den statliga bredbandskabel som finns längs hela den 130 mil långa Inlandsbanan.
Men hittills har staten sagt nej.
? Den är redan betald med statliga medel och det är absurt att vägra oss utnyttja den lediga kapacitet som finns, säger Botolf Brandebo (v), ledamot i IEF:s styrelse.

GÄLLIVARE2005-04-29 06:30
Vid Inlandsbanan AB:s (IBAB) bolagsstämma för några veckor sedan ansåg de 15 kommunala delägarna, med stöd från samtliga 23 kommuner i Inlandsbanans ekonomiska förening, IEF, att IBAB även ska ges ett drift- och underhållsansvar för den fiberoptiska kabel som sedan flera år finns nedlagd i inlandsbanans banvall från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. <br>Befintlig och betald<br>Det skulle innebära en möjlighet för inlandskommunerna att stärka sin konkurrenskraft genom att utnyttja en i dagsläget redan befintlig och betald, men för inlandet outnyttjad, samhällsresurs.<br>Rimligt tycker man med tanke på IBAB:s uppdrag som banhållare att utveckla infrastrukturen i och omkring Inlandsbanan och pekar på bredbandskabelns faktiska placering i banvallen och de virtuella transporternas betydelse i dagens och framtidens samhälle.<br>Bra för hela landet<br>Bredbandskabelns outnyttjad kapacitet skulle dessutom vara till stor nytta för Sverige som helhet, med de möjligheter till FoU-verksamhet som föreligger och som både högskolor, universitet samt IT-utvecklare inom näringslivet visat intresse för.<br> ? Om man låter svenska IT-företag vara med och utveckla en bärkraftig tillväxt av IT-nät i inlandet skulle de ha stor nytta av det när de jobbar med olika IT-projekt runt om i världen. Detta genom att ha det här som ett hemmaområde för att visa hur långt man kommit. Det finns redan många intressenter för att skapa ett sådant försöksområde i inlandet, säger Leo Persson.<br>Inget gehör<br>IBAB:s tidigare styrelseordförandes stöd för ett sådant beslut på statlig nivå anser man sig även hitta i bland annat Inlandsdelegationens och andra offentliga utredningars slutsatser: att en utveckling av inlandet är beroende av konkreta åtgärder, inom till exempel IT-området, inte fortsatt utredande.<br>Något gehör för önskemålet har man dock inte fått ? annat än att Banverket, tillsammans med Näringsdepartementet, tillåter IBAB internt att använda kablen.<br>Missnöjet är stort.<br> ? Man skulle kunna jämföra det med att man bygger ett vattenkraftverk med statliga medel med kapacitet att försörja en mängd elberoende företag och enskilda abonnenter med ström och sedan bara låter vattnet rinna förbi turbinerna. Hela kabeln är betald av skattebetalarna och utnyttjas bara till en del. Det blir absurt om man inte låter oss använda åtminstone delar av den, säger Botolf Brandebo (v), ledamot i IEF:s styrelse.<br>Enligt Leo Persson, som på IBAB:s uppdrag driver frågan gentemot svenska staten och dess verk gör inlandet i nuläget anspråk på enbart en mindre del av den bredbandskapacitet som finns.<br> ? Man skulle kunna börja med att tilldela oss en del av kapaciteten i kabeln men långsiktigt kan vi sköta den helt och hållet, säger han.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om