Nedlagda gruvan kan lyfta Boliden i jakten på mineraler

Boliden har lämnat in en ansökan till Bergstaten om att få prospektera efter mineraler i den övergivna koppargruvan i Nautanen, några mil norr om Gällivare. Prospekteringen av området är beräknad att äga rum mellan maj och oktober i år.

Under ungefär samma tidsperiod som prospekteringen ska äga rum i Nautanen kommer Boliden även undersöka ett område norr om Likkavaara i närheten av berget Lina.

Under ungefär samma tidsperiod som prospekteringen ska äga rum i Nautanen kommer Boliden även undersöka ett område norr om Likkavaara i närheten av berget Lina.

Foto: Arkivbild: Lars Westerlund

Gällivare2021-03-17 10:10

Mellan 1902-1908 bröts det koppar vid de fem gruvorna i området som att kallas för Nautanen. Under den korta tidsperioden hade området bebyggts med bostäder, skola, affär och ett folkets hus för att de dryga 400 personerna på platsen.

När väl gruvbolaget som bröt kopparna gick i konkurs 1908 lämnades området och samhället revs 1917. 

Nu mer än hundra år senare har Boliden beslutat sig för att undersöka den gamla koppargruvan.

Enligt Klas Nilsson, kommunikationschef vid Boliden, är syftet med prospekteringen att säkertställa kopparhalten och få mer information om hur stor malmfyndigheten är.

– Gamla gruvor har ofta en högre halt av mineraler så det är såklart en av anledningarna till att prospekteringen sker här, säger han.

undefined
I ansökan till Bergstaten finns de fyra markerade borrhålen utmärkta.

Prospekteringen kommer att ske på fyra platsen i området kring Nautanen. Under prospekteringen kommer bolaget att borra ur ett antal cylindriska borrkärnor med hjälp av en roterande borrkrona. Borrkärnorna kommer därefter att analyseras av geolog och förhoppningen är Boliden bättre ska kunna säkerställa mineralhalten i området.

I ansökan till Bergstaten uppger bolaget att det kan ske flera borrningar i området beroende på vad de första fynden visar. 

Enligt Klas Nilsson är undersökningen i ett tidigt skede men information från prospekteringen behövs för att kunna bedöma områdets potential för malmbrytning i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!