Nätverk mot dopning

Ett lokalt nätverk har bildats för att förebygga dopning. Målet är 100 procent dopningsfria anläggningar.

Ren träning. Curt Edlund på Laponia fysiocenter är med i nätverket mot doping.

Ren träning. Curt Edlund på Laponia fysiocenter är med i nätverket mot doping.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2016-01-12 17:00

Norrbottens Idrottsförbund står bakom konceptet 100 procent ren hårdträning, som är arbetsmetoden i det nationella nätverket Prodis (Prevention av dopning i samhället). Genom utbildning och information ska man minska användningen av dopningspreparat. I nätverket som bildats i Gällivare ingår kommunen, flera gym och polisen.

Det här välkomnas av såväl gymägare som polisen, som länge arbetat hårt med att förebygga dopning. De vet att narkotika förekommer i flera fall där dopning påvisats. Mikael Hannu vid polisen:

– Dopning har alltid funnits och existerar inom alla åldersgrupper, män som kvinnor. Det kanske är ännu mer intressant för ungdomar eftersom det har att göra med kroppsideal. Men det leder till fruktansvärda konsekvenser för dem som hamnar i ett sådant här missbruk. Det är väldigt skuldbelagt eftersom man är en fuskare, säger Mikael Hannu.

Någon ökning av dopningspreparat har dock polisen inte sett.

– Nu pågår en stor hälsotrend, folk vill vara sunda, man köper ekologiskt och så vidare. Det gör att dopning är förbjudet. Men vi vet att det finns och vi gör beslag, det finns där hela tiden, säger Mikael Hannu.

För att bli diplomerad ska träningsanläggningen uppfylla några kriterier, exempelvis ska den utforma en policy och en handlingsplan mot dopning som gäller all tränande och personal. Den ska dessutom ha en antidopningsansvarig.

Curt Edlund är ägare av Laponia fysiocenter och har varit verksam inom friskvård sedan mitten av 80-talet. För hans del var det aldrig någon tvekan om att gå med i nätverket.

– Vi har inte märkt av dopning här men det finns på andra ställen så varför skulle det inte finnas i Gällivare? säger han.

Han påtalar faran om att ta okända medel och vikten av att arbeta förebyggande.

– Vi vill visa att man inte behöver ta produkter. Dopar du dig riskerar du att dö i förtid, säger han.

Sara Lindfors på Norrbottens idrottsförbund är antidopningsansvarig och berättar att målet är att ha lokala nätverk i varje kommun. I dagsläget finns nätverket mot dopning i sju av Norrbottens kommuner.

– Jag har inga siffror på hur det ser ut med dopning men det är vanligt, allra helst män i åldern 18–25. Man kan säga att det finns tre olika kategorier: esteterna, idrottsmän eller de som helt enkelt vill bli tuffare, säger hon.

Det som är skrämmande är hur lätt dopningspreparat är att få tag på.

– Vi har gjort en enkät där ungdomar berättade att de blev erbjudna dopning. Det är dessutom lätt att få tag på preparat på nätet, men då vet du inte vad du stoppar i dig, säger hon.

– Vi hoppas att fler kommuner ska nappa på det här. Utbildning och information behövs för att vi ska komma åt det här problemet, säger Sara Lindfors.

Läs mer: Fler nyheter från Gällivare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om