Näthatsgranskaren polisanmäler Tom Bohman (SD)

Tomas Åberg, känd som företrädare för den ideella organisationen Näthatsgranskaren, har polisanmält Tom Bohman, (SD) för hets mot folkgrupp efter hans rasistiska Facebookinlägg om somalier. "Det är ett solklart brott", säger han.

Tomas Åberg, Näthatsgranskaren har polisanmält Tom Bohman (SD) för hets mot folkgrupp.

Tomas Åberg, Näthatsgranskaren har polisanmält Tom Bohman (SD) för hets mot folkgrupp.

Foto: Montage

Gällivare2023-02-15 19:03

Det var när Tomas Åberg läste Norr Medias artikel om att Tom Bohman, som är folkvald politiker för Sverigedemokraterna i Gällivare, hade publicerat rasistiska inlägg på Facebook, som han valde att göra en polisanmälan.

– Jag har egentligen slutat med det här, men jag blev så förbannad, ledsen och uppgiven över att det här är en människa som faktiskt sitter med och bestämmer som politiker. Det är ett solklart brott. Jag har jobbat i fyra år med just de här frågorna och varit med att se till att flera hundra liknande ärenden gått till åtal och fällande dom, säger han.

Att Sverigedemokraterna uppmanat Tom Bohman att ta en time out från politiken och kommer inleda en utredning om ärendet, ser han mest som ett spel för gallerierna. 

– SD säger ju att de har nolltolerans mot sånt här. Om de nu vill vara trovärdiga, så räcker det inte med en internutredning, då ska de ju polisanmäla Tom Bohman. Det är också märkligt att det bara är media som upptäcker detta och inte SD.

Anmälan mot Tom Bohman innefattar även medhjälp till hets mot folkgrupp.

– Inlägget från hans Facebook-vän är väldigt grovt och det gillar han och låter dessutom ligga kvar.

När det gäller inlägget om att "köra igenom en miljöprotest och hör att något dunkar under bilen" tycker han att Eric Palmqvist (SD) är naiv och förminskar allvaret, när han säger att han inte kan se någon risk att någon kan inspireras att gå från ord till handling.

– Det är ju skitsnack och så himla historielöst. Det är otroligt allvarligt. Det finns ju forskning som visar på det. Vi har många exempel på det - lasermannen, Breivik och många andra. De här fallen har ju växt fram i ett sammanhang där sådant här språkbruk har varit väldigt framträdande.

Tomas Åberg menar att det grova näthatet är ett enormt allvarligt hot mot demokratin.

– Under tiden jag jobbat med näthatsgranskaren var det inte sällan journalister och politiker som hörde av sig om berättade vad de blivit utsatta för, framförallt kvinnor som är politiker eller journalister utsätts ofta för extra mycket hat bara för att de är kvinnor. Effekten blir ofta att de självcensurerar sig. Journalister väljer att inte skriva om vissa ämnen och jag vet riksdagspolitiker som är så oroliga att de känner det obehagligt att ta upp vissa saker i riksdagen. Och det finns också advokater som undviker att ta vissa ärenden. 

Här menar Tomas Åberg att folkvalda politiker i både kommuner, regioner och på riksdagsnivå har ett stort ansvar. Inte minst när det gäller tonen och språkbruket i debatter.

– På nätet syns extremisterna överallt, så man kan tro att de är många, men de är i minoritet. Men många politiker ser mängden uttalanden på sociala medier och tror att alla tycker och uttalar sig på det här sättet. Och så anpassar de sig efter det för de tror att det ger dem fler röster. Och sen blir det en ond spiral eftersom att politikerna normaliserar det här när de tar efter det råa språkbruket, vilket sedan även "vanligt folk" tar efter och då påverkar det ju samhället i en riktning som blir än mer antidemokratisk och rasistisk. 

Sverige och stora delar av den demokratiska västvärlden är på väg mot en katastrof, om den här utvecklingen fortsätter, anser Tomas Åberg.

– Det är förödande. Människor är fruktansvärda och avhumaniseringen som sker i Sverige i dag blir allt värre och snart är samhället förvandlat i grunden. 

Ser du en framtid när det gått så långt i Sverige att politiskt våld och politiska mord blir vanligt?

– Ja, absolut, men inte bara politiskt våld utan rasistiskt våld och våld mot minoritetsgrupper. Vi ska inte tro att vi är så civiliserade att det aldrig kan hända här. Vi ser hur gränserna för vad människor är beredda att göra ständigt flyttas fram. Varje gång någon publicerar sådana här hot så sänks tröskeln för väldigt många människor vad de är beredda att göra. Och till slut är tröskeln så låg att de inte bara säger de här sakerna på nätet - de genomför dem även i verkligheten. 

Föreningen Näthatsgranskaren har nyligen beslutat att lägga ner verksamheten i dess nuvarande form.

– Anledningen är att jag och andra i föreningen personligen blivit utsatta för alldeles för många hot och andra brott för att det ska vara görligt för oss att fortsätta. Det finns en så starkt hatfull pöbel som genom sociala medier får hjälp att organisera sig och rikta drev och hat på ett väldigt effektivt sätt att vi måste ta hoten på allvar. 

Näthatsgranskaren

Ideell förening vars syfte är att förbättra förutsättningarna för det demokratiska samtalet i Sverige, genom att motverka kränkningar och hatbrott på nätet och synliggöra det och genom det skapa en tryggare miljö i sociala medier. 

Arbetet har utförts av cirka tio engagerade medlemmar i föreningen, som gjort cirka 5000 polisanmälningar som avser hets mot folkgrupp, olaga hot, förtal, olaga våldsskildring och uppvigling.

Vid årsskiftet togs beslutet att lägga ner föreningen i dess nuvarande form.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!