Polisutredning om misstänkta mutor i Gällivare nedlagd

Polisutredningen om misstänkt mutbrott med koppling till bygglov i Gällivare kommun är nedlagd. "Det räckte inte för att komma vidare", säger åklagaren Arne Fors.

Gällivare kommun

Gällivare kommun

Foto: Monica Olofsson

Gällivare2023-11-28 11:36

I februari berättade vi att polisens nationella anti-korruptionsgrupp inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott och tjänstefel med koppling till härvan av felaktiga bygglovsbeslut i Gällivare kommun som kom fram i ljuset förra året.

I en extern konsultrapport som kommunen beställt framkom uppgifter om att stora mängder bygglov som fattats i strid mot lagen och att 1,6 miljoner kronor saknades efter att vissa bygglovssökande inte fakturerats för bygglovsavgifterna.

Ett hårresande exempel i slutrapporten gällde en företrädare för förvaltningen som på stående fot ska ha beviljat ett bygglov i kommunens reception. Dessutom framkom oroväckande uppgifter om mutor, till exempel att en byggnadsinspektör skulle ha erbjudits en lägenhet av en företrädare för ett byggbolag som lämnat in flera bygglovsansökningar till kommunen.

En utmaning för att utreda de här uppgifterna var dock att rapporten anonymiserats och att det inte framgick vem som ska ha gjort vad eller vilka som lämnat uppgifterna.

– Jag har lagt ner utredningen för ett tag sedan eftersom det inte gick att styrka något mutbrott, säger åklagaren Arne Fors vid riksenheten mot korruption.

Han säger att polisens utredare har genomfört vissa utredningsåtgärder, men att det inte fanns något konkret att gå på.

– Det räckte inte för att komma vidare.

Avslöjandet om missförhållanden kring byggloven har lett till nya rutiner med mer intern kontroll. Kommunen har bytt ärendehanteringssystem och numera ska besluten som fattats på delegation från nämnden kunna spåras.

– Internt känner vi oss trygg med de åtgärder vi har vidtagit. På så sätt är det skönt att få till sig att de har utrett klart och att vi kan vända blad och jobba vidare. Det är skönt att ha fått ett beslut, säger förvaltningschefen Henrik Lyngmark.

Vad var det som inte fungerade och vad har ni gjort för att följa lagen?

– Det är svårt att säga exakt hur det blev som det blev. Men vi har fångat upp de brister som vi sett och bland annat förbättrat spårbarheten i hanteringen i de fall nämnden ger delegation till oss tjänstepersoner. Det är en större åtgärd som känns bra.

De bygglovssökande som inte har betalat bygglovsavgift har fått fakturan retroaktivt.

– Det är så klart tråkigt för den enskilde, men vi ska ju ta ut avgiften, säger Lyngmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!