Mjuka frågor i en hård verkstad

Hon är Årets företagare och arbetar med jämställdhetsfrågor i en traditionellt mansdominerad bransch. Men arbetet ger resultat och också ett stipendie för årets Mångfalds- och jämställdhetsstipendie på Gällivaregalan i februari i år.

Viktiga frågor. Som ny vd för Holmgrens truck och motor bestämde sig Malin Lindqvist för att ta tag i de mjuka frågorna.

Viktiga frågor. Som ny vd för Holmgrens truck och motor bestämde sig Malin Lindqvist för att ta tag i de mjuka frågorna.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-05-23 07:00

– Det var överraskande men jättekul. Stipendiet är nog för arbetet som vi håller på med, det är väl inte så vanligt att man jobbar med de mjuka frågorna i den här industrin, säger Malin Lindqvist, vd för Holmgrens truck och motor.

Priserna har bidragit till ökad motivation, en "nytändning" för såväl vd som personal. Då har Malin Lindqvist redan gjort mycket under sin tid som chef:

– Jag började som vd för två och ett halvt år sedan. Då låg omsättningen på omkring 15 miljoner kronor, nu ligger den på strax över 20 miljoner, berättar hon.

En anledning till den ökade omsättningen är att företaget numera också arbetar med service och reparation av lastbilar.

– Vi har nyanställt tre killar som bara arbetar med lastbilar. Framtidsplanerna är att bygga sakta men säkert, säger Malin Lindqvist.

Efter gymnasiet arbetade Malin Lindqvist på familjeföretaget Gema industri och gjorde ett avbrott för att läsa ekonomi på Luleå tekniska universitet. Gema industri köptes kort därefter av Weir minerals och Malin Lindqvist var kvar på företaget ytterligare ett år. Men hon kände att det var mer givande att arbeta med eget företag och började som vd på Holmgrens truck och motor som ägs av hennes föräldrar.

– Pappa står bakom som mentor men lägger sig inte alls i, jag får köra mina egna idéer. Mamma hjälper med administrationen, säger Malin Lindqvist.

Som ny vd började hon med att träffa alla anställda, fråga dem vad de trivdes med och vad som var dåligt. Hon märkte snart att den hårda jargongen var något hon ville ändra på:

– Jag kände att företagskulturen är något vi måste arbeta med för att folk ska trivas. Vi hade en personalträff då jag bad alla säga ett positivt ord om de andra, det var ganska roligt.

– En del tyckte det var svammel, men vi började med det och sedan har jag försökt bygga vidare på det här. Jag försöker själv vara glad och hälsa med hjärtat och visa respekt. Om jag mår bra kan jag göra ett bra arbete, säger Malin Lindqvist.

Och arbetet har resultat på alla plan:

– Får man en teamkänsla så kommer lönsamheten med den. Det är en annan stämning i fikarummet nu, säger hon.

Hon trivs med att driva företag och att få verksamheten och människorna i den att växa.

– Den största utmaningen är att jag inte har den tekniska biten. Men jag har duktigt folk runt omkring mig som kan den, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om