Minusgrader håller Sverige i ett järngrepp

Den extrema kylan lamslår trafiken. I Gällivare visade temperaturen på minus 37 grader under torsdagen.

Kyligt. "Så här kallt har jag inte varit med om", säger Rebecca Awe som anlänt med buss från Kiruna under morgonen.

Kyligt. "Så här kallt har jag inte varit med om", säger Rebecca Awe som anlänt med buss från Kiruna under morgonen.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2016-01-07 11:44

Bussarna står stilla sedan klockan 09.00. Falcks Omnibus menar att de inte kan garantera säkerheten då utomhustemperaturen ligger kring minus 38 till 40 grader. Då bussarna är dieselbussar riskerar bränslet att frysa.

– Vi ställer in med tanke på förare, passagerare och fordon. Vi har tyvärr inget magiskt medel för att förbereda oss. Det gäller bara att hålla bussarna i trim med olja, kylarvätska och värme men det går inte att rå på den här kylan, säger hon.

Även tågtrafiken står stilla och en person som fick ändra sina resplaner är Raphaël Payet-Burin från Grenoble i Frankrike. Han hade siktet inställt på Narvik men får stanna en extra dag i Gällivare. Under tre veckors tid tågluffar han i norden men trodde inte resan skulle behöva ändras på grund av kylan.

– Om det är 40 minusgrader kan man nog förvänta sig problem. Jag fick höra att tågen inte går eftersom det kan bli problem om de blir ståendes på spåren, säger han.

Rebecca Awe har rest från USA igår och ska vidare till Jokkmokk där hon ska praktisera under några veckors tid. För ett år sedan var hon i Jokkmokk och då var det minus 30 grader.

– Mina vänner i Colorado tycker att jag är galen som ska hit men det är ju så vackert i norra Sverige. Det värsta som kan hända nu är att jag får sitta här och vänta lite på min skjuts, säger hon.

En som inte oroas av kylan är Hannu Härmä som är busschaufför på Hörvalls buss. Han inväntade de sista resenärerna som skulle med till Luleå.

– Jag är inte det minsta orolig för kylan. Jag vet exakt vad jag ska göra om vi skulle bli ståendes på vägen. Hålla passagerarna varma och begära hjälp. Så enkelt är det, säger han.

Köldrekord för januari

-38,5° Lommaryd den 13 och 14 januari 1918, Götaland.

-46,0° Grundforsen den 1 januari 1979 och Särna den 3 jan. 1941, Svealand.

-49,0° Karesuando 27 januari 1999 och Vuoggatjålme 1 januari 1951, Norrland.

Den lägsta temperatur som uppmätts vid en officiell svensk väderstation är -52,6° i Vuoggatjålme.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om