Ministern: "Gällivare har unika förutsättningar"

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen gjorde under tisdagen ett besök i Gällivare. Under besöket träffade hon bland annat Face of Gällivare, kvinnojouren Nike och kommunens kommunalråd. "Gällivare har unika förutsättningar", säger hon.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen var på besök i Gällivare under tisdagen.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen var på besök i Gällivare under tisdagen.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-10-13 19:15

Den pågående samhällsomvandlingen har enligt jämställdhetsministern möjlighet att bryta segregationsmönster i Gällivare. En möjlighet som få kommuner av Gällivares storlek har möjlighet att bygga bort när man planerar för nya stadsdelar och en ny stadskärna.

– Det finns en ypperlig möjlighet att stadsplanera väl genom att bygga både hus, radhus och lägenheter inom de nya områdena, säger Åsa Lindhagen.

En annan positiv aspekt som hon lyfter är att kommunen har en låg arbetslösheten, något som oftast inte är synonymt med en landsbygdskommun. Den låga arbetslösheten bidrar även till att färre personer hamnar i ekonomiskt utsatta situationer, något som bland annat syns i statistiken då Gällivare har lägst barnfattigdom i länet. 

Däremot finns det negativa aspekter som kommunen behöver ta tag i för att blir ett mer inkluderande samhälle. 

– Det finns en stor könssegregation på arbetsplatserna sett till kön i kommunen och där har näringslivet ett stort ansvar men det känns som att grupper så som "Face of Gällivare" är viktiga för att kunna få med stora aktörer så som Boliden och LKAB, säger Åsa Lindhagen.

Hon menar att det finns vinster att inkassera på många plan med en bättre könsfördelning på arbetsplatserna i kommunen. Men även sett till normer och fördomar som utmanas, bättre arbetsklimat med färre sjuksskrivingar och ekonomiska vinster för företagen, bland annat i form av innovationer och bra publicitet.

Men de stora aktörerna och lönerna i gruvorna bidrar även till att lågstatusjobb, ofta vård- och omsorgsjobb som traditionellt varit kvinnodominerande tappar arbetskraft när personal går från vårdyrkena till ett jobb i gruvan.

– I den senaste budgeten gör vi en historisk satsning på vården med till exempel generella stadsbidrag till kommunerna där de kan använda pengarna där de är bäst lämpade för kommunerna. Men som jag förstår det så går det inte att konkurrera med lön utan att man också behöver hitta andra sätt att komma till rätta med problematiken, säger Åsa Lindhagen.

En annan poäng som hon lyfter är arbetet med våldutsatta kvinnor och hur det kan skilja sig beroende på var i landet man bor.

– Stödet som man får ska inte vara avhängigt på valet av plats utan det ska vara samma förutsättningar i hela landet, säger Åsa Lindhagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!