När Peter Eriksson (Mp), bostadsminister, håller presskonferens i Gällivare stadshus har regeringen beslutat om förändringar i det statliga investeringsstödet för kommuner för bara en kvart sedan.
– Förändringarna ska gälla hela Sverige och inte enskilda kommuner, men det är väldigt tydligt att utgångspunkten när den här nya förordningen skrivits att Gällivare och Kiruna är exemplen.
– Vi har en byggboom i hela Sverige där vi bygger fantastiskt många bostäder efter en period då vi inte hängt med i den befolkningstillväxt vi har. Och investeringsstödet är den stora satsningen som staten gör för att gynna byggande. Jag har just haft möte med kommunledningen i Gällivare och i morgon ska jag träffa LKAB och kommunledningen i Kiruna. En sådan sak som att tusentals måste flytta och en del till hyresbostäder är problematiskt, men det innebär också möjligheter och utveckling, säger Eriksson.
Enligt de tidigare förordningarna för investeringsstöd skulle Gällivare ha kunnat få 266 miljoner kronor. Nu vill regeringen höja stödet med 194 miljoner, vilket gör att det totala stödet kan bli upp emot 460 miljoner.
Och pengarna ska gå till hyresbostäder, för att förhindra att hyresgäster som i dag bor i ett hyreshus med billig hyra, tvingas flytta till ett nybyggt hus med en stor hyreshöjning som följd.
– Villkoret för att få de här pengarna ska vara att det sätts ett tak på hyran i det nybyggda huset, så att det inte blir så stor skillnad mot hyresgästens förra boende, säger Eriksson.
För de 1 100 lägenheter som beräknas behövas i Gällivares stadsomvandling skulle det innebära nästan 400 000 kronor i bidrag per nybyggd lägenhet.
– Effekten av det här blir dubbel; att det finns möjlighet att bygga fler bostäder, men det blir också bra för hyresgästerna som får lägre hyra när bostäderna är färdiga, säger Eriksson
I Kiruna räknas det på att 1 400 nya hyreslägenheter kommer att behöva byggas i och med stadsomvandlingen, enligt regeringens uppgift. Kiruna, som tidigare räknat med 350 miljoner kronor i investeringsstöd, skulle med den nya förordningen kunna få upp emot 600 miljoner kronor.
– Totalt handlar den nya förordningen om cirka 400 miljoner kronor extra till Malmfältskommunerna, säger Eriksson.
Det innebär ett totalt stöd på drygt en miljard för de båda kommunerna tillsammans.
– Det här är jättepositivt, säger kommunchefen i Gällivare Mats Pettersson.