– Det är helt oacceptabelt att det tar så lång tid, säger Tomas Strömberg, huvudskyddsombud vid Malmbergsgruvan, efter fyra års utredning.
Ytterligare ett företag utreds nu i samband med olyckan.
Det var i maj 2010 som en hisskorg med två personer, far och son, lossnade i samband med skrotningsarbete vid Malmbergsgruvan. Båda far och son dog när hisskorgen föll till schaktets botten.
2015 blir det eventuella arbetsmiljöbrottet preskriberat.
Metallfacket i Malmfälten riktar nu kritik mot utredningen som de anser drar ut på tiden.
– Det är symptomatiskt att tiden blir lång vid arbetsmiljöbrottsutredningar, och det beror dels på att det inte prioriteras och att åklagarna som utreder är för få. Folk som ska höras gör det först efter flera år, då många har glömt omständigheterna, det är inte att värna om offrens integritet och rätt, menar Tomas Strömberg, huvudskyddsombud vid LKAB:s gruvor i Malmberget vid tiden för dödsolyckan.
Metallfackets ordförande, Tomas Nilsson, tror att många arbetsmiljöbrott inte alls blir utredda av samma skäl.
– Det är inte acceptabelt att enskilda personer som förolyckas på jobbet inte ges samma rättsliga skydd som vid andra brott. Det riskerar också att leda till att arbetsgivare inte ger arbetarskyddet tillräckligt hög prioritet vilket är oroande i en tillväxtregion som Malmfälten, säger han.
Stig Andersson, åklagaren, ger Metallfacket delvis rätt.
– Med tanke på flödet av anmälningar är min uppfattning att vi skulle behöva ytterligare en åklagare i regionen, även om vi har förstärkts. Om det skulle påskynda den här utredningen, där vi nu fått in ytterligare ett företag i utredningen, är svårt att säga, även om jag är ganska säker på att utredningen blir klar innan preskriptionstid nås. Oavsett vad beslutet blir, säger han.
Enligt Stig Andersson är den generella tiden för liknande utredningar tre till fyra år.
Men det är möjlig att förkorta, vilket nu prövas vid Luleåpolisens enhet för arbetsmiljöbrott.
0970/10180