– Man har sett att en ökning av fiber och ett minskat intag av kött sänker kolesterolet. Livsmedelsverket rekommenderar fisk en eller två gånger i veckan och mer grönsaker, säger Lorentz Lundgren, dietist hos landstinget.
Det gäller att veta vilket fett man ska använda i matlagningen.
– Enkelt sagt kan man säga att fett som är hårt i kylskåpet innehåller oftast en högre mängd mättat fett medans fett som är mjuka eller flytande i kylskåp innehåller oftast en högre andel enkelomättade och fleromättade fettsyror, säger Lorentz Lundgren.
Omättade fetter är bra, mättade fetter bör intas sparsamt.
Lorentz Lundgren menar att tillgängligheten på våra livsmedel är hög i dag och att valen inte alltid är fördelaktiga.
– Det är ett högre intag av läsk och sötad dryck. Det är illavarslande att övervikten ökar hos den yngre befolkningen. Diabetes går längre ned i åldrarna och närmiljön har en stor påverkan, säger Lorentz Lundgren.