Mer fart men mycket kvar att göra

Den nya kommunledningen anser att de fått större fart i samhällsomvandlingen. Men de medger att informationen om det som är på gång vissa gånger blivit eftersatt.

Framtidstro. Jeanette Wäppling och Henrik Ölvebo tror på framtiden i Gällivare.

Framtidstro. Jeanette Wäppling och Henrik Ölvebo tror på framtiden i Gällivare.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2015-09-16 06:30

Framtid Gällivare, som består av Vänstern, Miljöpartiet, Moderaterna, Malmfältens väl och Norrbottens sjukvårdsparti tycker att man satt spaden i jorden sedan de tog över makten efter Socialdemokraterna. Socialdemokraterna å sin sida menar att de lämnade över 27 detaljplaner och att arbetet därför går fortare.

Men kommunstyrelsens ordförande Jeanette Wäppling (V) håller inte med.

– Alla planer var inte byggbara för verksamhetslokaler och bostäder. Tyvärr fanns inte beredskapen för så mycket bostäder, säger hon.

Även Henrik Ölvebo (MP), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, riktar kritik mot den förra ledningen:

– Man har inte jobbar i tillräcklig omfattning med markarbete. Det är ingen ny situation att vi behöver bostäder. Men vi har inte planer att erbjuda till exploatörer och det kunde man jobbat bättre med, säger han.

Is- och evenemangsarenan är en het potatis som berör många invånare och som diskuterats mycket på sociala medier.

Folk som inte har någonstans att bo struntar i en dyr ishall och vill bara ha någonstans att bo, vad är er kommentar till det?

– Jag förstår att folk säger så då det är det som mestadels hörs, men det är inte så att vi bara arbetar med ishallen utan vi planerar för byggandet av bostäder också. Det vill jag verkligen förmedla, säger Jeanette Wäppling.

På Repisvaara planeras 600 till 900 bostäder och om ungefär ett år beräknad etapp ett med upp till 380 bostäder i olika bostadstyper vara klara. Dessutom är olika byggen på gång och i olika skeden. Många bostadsbyggen tar tid på grund av överklagan.

– Vi jobbar väldigt mycket med parallella processer. Jobbar man med flera planer samtidigt får inte en överklagan så stor konsekvens. Om man projekterar samtidigt som man planerar går det att upprätthålla tempot, säger Henrik Ölvebo.

Att bygga utanför stadskärnan för att minimera risk för överklagan är inget man överväger i dagsläget.

– Det handlar samtidigt om att få ett attraktivt samhälle. Det gäller att det finns närhet till skolor, att man kan nyttja drift, personal och kollektivtrafiken effektivt. Vi vill också rikta vårt bostadsbyggande mot Repisvaara och Dundret för att öka attraktiviteten, säger Jeanette Wäppling.

Men det handlar också om att man från kommunens sida lyssnat till invånarnas synpunkter som kommit in via bland annat workshops.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om