Matställe? Var god dröj!

Turisterna och hemvändarna har varit många i Gällivare i påsk. Någon brist på snö, solsken, skidspår och skidbackar har inte rått. Men helgstängda restauranger fortsätter utgöra ett problem. Nu föreslås jouröppna restauranger som lösning.

GÄLLIVARE2008-03-25 01:45
Fullbelagt.Den situationen har rått vid merparten hotell- och boendeanläggningar i Gällivare i påsk.Vackert väder, välpreparerade pister, skoterleder och skidspår har fått både hemvändare och påskturister att le ikapp med solen som ledsagat årets påskfirande.Besökarnas behov av fritidsaktiviteter och goda väderförhållanden har därmed varit väl tillgodosett.Dom som velat ta sig en bit mat ute på stan efter dagens aktiviteter har dock haft anledning att beklaga sig.Turistnäringens företrädare har noterat problemet med stängda restaurangdörrar.Någon information om öppna restauranger har inte heller funnits.Bedrövade
-  Vi är lite bedrövade att det är som det är. Självklart måste turisterna få mat också när de är här. Samtidigt kan vi inte tvinga restaurangerna att ha öppet. Och problemet är inte begränsat till vinterhalvåret. Stängda restauranger förekommer också under sommaren, säger Karl Axel Uusitalo, styrelseordförande i Visit Gällivare Lappland, Gällivares turistnäringssammanslutning.Tittar man på internationell turiststatistik finner man att restaurangbesök utgör ett av de mer framträdande turistnöjena. Besöksnäringens oro över förhållandet är därmed förståeligt.Restaurangjour
-  Vi har en väg att vandra här men till dags dato har man inte gjort något åt det. En möjlighet kan vara, vilket jag sett på andra turistorter, att restaurangerna samverkar kring en jourtjänst. Det är alltid någon restaurang som är öppen. Vid de stängda restaurangernas finns sedan en hänvisning till den öppna. Det kunde vara en modell att pröva även här, säger Carl Axel Uusitalo.Anders Emmoth, vid Dundretanläggningarna, vill också se fler påskhelgsöppna restauranger.- Vi har naturligtvis öppet här under påsken men våra gäster blir lite less att äta här fem dagar i rad och vill gärna besöka andra restauranger och sitta och tala om dagens händelser i en annan miljö. För oss är det lika viktigt att gästerna har andra restauranger att gå till för att uppleva vistelsen i Gällivare som bra ur fler aspekter, säger han.Viktigt för utvecklingen
Ulf Hansson, kommunal utvecklingschef ser utvecklingen inom restaurangnäringen på orten som en viktig del i utvecklingen av Gällivare som turistort.-  Den här frågan har diskuterats tidigare och då hävdar man från restaurangnäringen att när de har öppet så kommer det inte folk. Samtidigt har vi en ökad turisttillströmmning och får veta från handeln, kiosker och andra försäljningsställen, att besökare ofta anmärker på stängda restauranger. Det är två sanningar som inte går ihop och vi skulle behöva sätta oss ned och prata om det, säger han.Viktig fråga
- Från andra håll i landet vet vi hur viktigt det här med ett bra restaurangurval och det finns platser där restaurangerna samverkat kring både restaurangprofil och öppethållande och skapat en mångfald som ökat omsättningen och gjort orten mer attraktiv. För framtidsturismen i Gällivare är det här en betydelsefull fråga, säger Ulf Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om