Mat för alla på annorlunda julbord
Skolpersonal och elever bjöds på en internationell buffe vid Bäckskolan i Malmberget i torsdags. Rätterna som serverades var hämtade från bland annat rysk, thailändsk och somalisk matkultur. - Faschinerande, gott och kul, tyckte matgästerna.
BLINIER. Blinier är lika mycket ett rysk matlagningssätt som en rysk maträtt. Dessa var fyllda med kål och köttfärs.
Foto: Kenth Bergmark
Ett smakprov gav MGV i betyg av samtliga matgäster.-Just nu är det här lite av julens höjdpunkt. Normalt brukar vi ha ett traditionellt stuk på det men vi har ett jättefint elevråd här med merparten invandrarelever som velat göra det här och vi tackar och tar emot, säger Håkan Tofte, lärare vid Komvux.Det ryska matinslaget fyllde en stor del av bordet vilket visade att ryska Marina Groschnik med ryska vänner varit särskilt flitig i köksräjongerna.-Vi har bland annat ryska blinier, som kan ha många slags fyllningar, vi har också gjort sallader och där finns också en rätt som i svensk översättning blir "Sill under päls", berättar hon.Men på buffébordet fanns som sagt även matinslag från ett flertal olika länder, Även från Burundi, Brasilien, Iran, Mauritsius och Peru, som nog kan inspirera till kullinariska experiment i skolpersonalens och elevernas egna kök.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!