Mat för alla på annorlunda julbord

Skolpersonal och elever bjöds på en internationell buffe vid Bäckskolan i Malmberget i torsdags. Rätterna som serverades var hämtade från bland annat rysk, thailändsk och somalisk matkultur. - Faschinerande, gott och kul, tyckte matgästerna.

BLINIER. Blinier är lika mycket ett rysk matlagningssätt som en rysk maträtt. Dessa var fyllda med kål och köttfärs.

BLINIER. Blinier är lika mycket ett rysk matlagningssätt som en rysk maträtt. Dessa var fyllda med kål och köttfärs.

Foto: Kenth Bergmark

GÄLLIVARE2007-12-21 01:45
Det var de utländska eleverna vid Komvux i Gällivare, lokaliserat till Bäckskolan, som frestade skolpersonalens och elevers smaklökar i torsdags.Buffén, som också hade ett integrationssyfte, bestod av en matkulturell kompott, inklusive Janssons frestelse, för en lika kulturellt skiftande elevgrupp med stort svenskt inslag av skolpersonal från lärare till vaktmästare.- Det här har gjorts förr då Komvux fanns lokaliserat i andra byggnader men det här är det första gången som alla elever bjudits in, berättar Eva Alriksson, SFI-lärare.Brett matutbud
Ett smakprov gav MGV i betyg av samtliga matgäster.-Just nu är det här lite av julens höjdpunkt. Normalt brukar vi ha ett traditionellt stuk på det men vi har ett jättefint elevråd här med merparten invandrarelever som velat göra det här och vi tackar och tar emot, säger Håkan Tofte, lärare vid Komvux.Det ryska matinslaget fyllde en stor del av bordet vilket visade att ryska Marina Groschnik med ryska vänner varit särskilt flitig i köksräjongerna.-Vi har bland annat ryska blinier, som kan ha många slags fyllningar, vi har också gjort sallader och där finns också en rätt som i svensk översättning blir "Sill under päls", berättar hon.Men på buffébordet fanns som sagt även matinslag från ett flertal olika länder, Även från Burundi, Brasilien, Iran, Mauritsius och Peru, som nog kan inspirera till kullinariska experiment i skolpersonalens och elevernas egna kök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om