Markförändringar upptäckta i Malmberget

Gruvföretaget LKAB har nyligen upptäckt att bolagetsgruvverksamhet i Malmberget påverkar markförhållandena i samhället.I nuläget bedömer man dock att markskadorna inte innebär någon omedelbar fara för de boende.

INTE ÖVERASKANDE. Göte 2Henriksson var med när husen i Östra Malmberget stod på osäkergrund för tio år sedan och LKAB tvingades lösa in tio fastigheter.
" Jag tror det är samma problem idag som då", säger han

INTE ÖVERASKANDE. Göte 2Henriksson var med när husen i Östra Malmberget stod på osäkergrund för tio år sedan och LKAB tvingades lösa in tio fastigheter. " Jag tror det är samma problem idag som då", säger han

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2014-11-10 18:05

Gällivare.

Man konstaterar också att markdeformationerna ökat efter att Fabianhålrummets takskiva öppnades 2012.

Enligt LKAB tyder ny data på att det inte går att utesluta att gruvbrytningen är orsaken, men man säger också att fler undersökningar behövs.

Detta är även en expertgrupps åsikt sedan de granskat uppgifterna.

Enligt LKAB är markskadorna koncentrerade till bostadsområden vid Linnégatan i Malmberget som ligger intill den geologiska krosszon som finns i området och där fastighetsskador tidigare upptäckts.

- Vi kan se indikationer på att gruvan har orsakat deformationer i östra Malmberget, mellan Fabiangropen och krosszonen. Rörelserna har ökat sedan Fabiangropen öppnade sig, vilket tyder på att gruvan orsakat deformationerna. Nu vill vi mäta och analysera mera. Inget tyder på hastiga förändringar eller risker för de boende i området, säger LKAB officiellt.

Göte Henriksson, bor i området.

- Det här har inte varIt obekant varken för oss, även om jag inte är drabbad nu, eller för gruvföretaget. Krosszonen som alla vet om går alldeles utanför huset och för drygt tio år sedan tvingades LKAB att lösa in ett antal hus häruppe på grund av fastighetsskador. Men jag tror det kommer att påverka planerna för Malmberget, och det gäller för den nya kommunledningen att man visar vem som bestämmer över samhället nu, säger Göte Henriksson, Malmberget, vars hus inköptes av gruvföretaget redan för fler år sedan.

Enligt gruvföretaget mäts avståndet mellan mätplintarna 4 ggr per år och det tillsammans med det långsamma förloppet med markdeformationerna gör det osäkert när en bild av dem, och förloppet, kan vara klar i malmberget,

- Men vad jag vet så föreligger det inga detaljplaner hos kommunen för det aktuella området, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB som informerade kommunstyrelsen om markdeformationerna samt underättade de boende i torsdags.

Med aktuellt område menas området emellan Kaptensgropen och den befintliga krosszonen i Malmberget.

0970 - 10180

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om