Malmstaborna oroliga inför förändringarna
Boende på Malmsta står näst i tur att ta sin beskärda del av samhällsomvandlingen i Malmberget och vill göra sina röster hörda.
PÅVERKAS. Simu Haapaniemi, Gunnar Johansson, Jonna Åhl och dottern Cornelia Åhl, Petra Strömberg, Berit Eriksson och Johanna Orrmalm, och övriga i villasamhället Malmsta i Malmberget påverkas av den pågående samhällsomvandlingen.
Foto: Kenth Bergmark
- Det största problemet blir den planerade nya väganslutningen i korsningen utanför vårt hus där mellan 1.000 till 2.000 bilar ska passera varje dygn. De smala vägarna här är inte anpassade för en sådan genomfartstrafik. Både trafikbullret och avgasutsläppen ökar, säger hon och undrar om de kan använda uteplatsen mer. De räds också olyckor längs gator så smala att två fordon inte kan mötas. Åtminstone inte vintertid som snöröjningen fungerar. Barnens kommande situation oroar med skymda korsningar. Det kommer inte att vara trafiksäkert i den backiga gatumiljön.- När jag var liten kunde man cykla längs gatorna och leka utanför huset. Det kommer nog inte att gå längre. Vi vill därför att man fördelar trafiken genom området via ytterligare en väganslutning, säger hon.De anser att fördelningen av busshållplatser försvårar bussanvändning, och därmed ökar biltrafiken, och att den planerade gång- och cykelvägen leds ned mot en trafikfarlig väg.Vill fortsätta trivas
- Vi är inte emot gruvbrytningen men vi vill inte att förhållandena här på Malmsta ska försämras. Jag och de andra trivs här, därför flyttade jag hit, och jag vill bo kvar, säger grannen Gunnar Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!