Länsstyrelsen hotar med att begära återkallande gruvföretagets tillstånd för verksamhet i Malmberget/Vitåfors hos Mark- och Miljödomstolen.
Sedan tidigare har kommunen ställt samma fråga och bland annat riktat den till länsstyrelsen.
Det var våren 2012 som fastighetsägare vid Linnévägen i Östra Malmberget anmälde fastighetsskador som de förknippade med pågående gruvverksamheten.
Gruvföretaget anlitade extern expertis för besiktande av fastighetsskadorna men även expertis för undersökning av de geologiska förhållandena i området.
Gruvföretagets slutsats blev att fastighetsskadorna orsakats av sättningar i markytan orsakade av omlagringseffekter i jordlagen, relaterat till en geologisk svaghetszon i berggrunden, och att det inte kunde uteslutas att gruvverksamheten påverkat denna svaghetszon.
Oro och ängslan
Länsstyrelsen, som anser att fastighetsskadorna är av sådan grad att de, indirekt eller direkt, kan inverka menligt på människors fysiska och psykiska hälsa, genom oro och rädsla, vill nu veta vilka konkreta åtgärder gruvföretaget avser att ta med anledning av situationen vid Linnévägen.
- Grunden för det här beslutet är de påtagliga skador i en fastighet i området som dokumenterats och där vi underrättade LKAB om de saker vi observerat, och LKAB inkom våras med en skrivelse till oss om hur man avsåg att lösa problemet i den specifika fastigheten, men vad händer med de övriga fastigheterna? för det finns ju fler fastigheter med liknande problematik, undrar David Berggård, vid Länsstyrelsens miljöenhet, som anser att gruvföretaget inte klargjort sina avsikter för hela området.
Miljöbalken
Länsstyrelsen åberopar nu Miljöbalken och kräver att gruvföretaget redogör för sina åtgärdsavsikter i området, för att undvika en begäran till Mark- och Miljödomstolen om återkallande av gruvföretagets nu gällande verksamhetstillstånd.
LKAB svarar
Anders Lindberg, informationschef vid LKAB, hänvisar till det möte man hade med berörda fastighetsägare vid Linnévägen den 30 september i år.
- - Vi meddelade länsstyrelsen redan i våras och vårt mål har varit att de boende ska känna sig trygga och de ska vara säkra på att vi har gjort vad vi kunnat för att finna svar på orsaken till de här skadorna och att vi vill finna en lösning på deras situation. Vi meddelade Länsstyrelsen redan i våras och sedan har ju undersökningarna pågått hela sommaren, och de har varit väldigt omfattande, och prioritet för oss har varit att upprätthålla kommunikationen med de boende, medan Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet som vi självfallet tänkt redovisa det till, säger Anders Lindberg som också berättar om att redovisningen till Länsstyrelsen var tänkt att ske efter mötet med fastighetsägarna.
Gruvföretaget erbjöd sig vid mötet att reparera fastigheterna, alternativt köpa dem.