Efter förra årets underhållsstopp i Vitåforsgruvan, i Malmberget, skedde en omfattande samhällsspridning av covid-19 i kommunen. En spridning som då var den högsta i Sverige, sett till antal fall per 1000 invånare.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt menade då att underhållstoppet var en av faktorerna till att det kunnat ske en så omfattade smittspridning i kommunen.
LKAB har inför det kommande underhållsstoppet vidtagit åtgärder för att minska risken för ett liknade scenario.
– Vanligtvis är det över 1100 personer som deltar vid stoppet men i år blir det 300-400 personer. Det är ungefär den mängd entreprenörer som dagligen finns hos oss. Majoriteten som kommer att arbeta är Gällivarebor men visa specialjobb som ska genomföras medför att ett mindre antal personer kommer in utifrån, säger Monika Sammelin.
Underhållsstoppet pågår vanligtvis två veckors tid och så blir det även i år men den del av arbetet som inte genomförs kommer att utföras under två veckor under hösten.
Under stoppet kommer underhåll av kvarnarbeten i anrikningsverket och murning i pelletsverken genomföras, underhåll som måste genomföras för att LKAB ska bibehålla produktionen.
LKAB planerar även att snabbtesta alla entreprenörer som kommer att vara verksamma vid underhållsstoppet. En modell som slagit väl ut för att förhindra klusterspridning i gruvan.