LKAB skriver i sin inbjudan till pressträffen som sker den 23 november att de ska att presentera en ny strategi. Den ska staka ut vägen mot noll utsläpp av koldioxid från egna processer och produkter till år 2045.
Sedan tidigare har LKAB, SSAB och Vattenfall presenterat det gemensamma projektet Hybrit, vars syfte är att få fram en fossilfri stålproduktion. En satsning som enligt bolagen skulle göra att Sverige skulle sänka sitt totala koldioxidutsläpp med 10 procent.
Hybrit presenterade under våren 2020 två placeringsorter för den demonstrationsanläggning, Vitåfors och Gällivare samt Hertsöfältet/Svartön och Luleå, som de behövde byggas för att kunna producera järnsvamp med vätgas. Järnsvampen pressas därefter till tackor för transport, tackorna blir ett alternativ till den järnmalmspellets som LKAB producerar idag.
Från Hybrits sida har man kommunicerat att besked gällande placeringsort ska ske innan årsskiftet, vilket gör att det skulle kunna vara en del av beskedet som presenteras under måndagen.
LKAB uppger även att man med den nya strategin kommer att säkra bolagets verksamhet bortom år 2060.
Ett av de stora frågetecknen som bolaget brottats med är den brist på malm som funnits i Kirunagruvan. 2018 gav LKAB besked om att det enbart gick att bedriva brytning med full produktion i de nuvarande malmfyndigheterna fram till 2030.
Malmen i Kiruna har brutits från två olika malmkroppar, en under berget Luossavaara och den andra under berget Kirunavaara. LKAB:s prospekteringsansvarige Pierre Heeroma har i en tidigare intervju från 2019, uppgett att bolaget börjat driva ort mellan de båda malmkropparna och att den skulle vara färdig samma år.
– I början av 2021 hoppas vi kunna tala om att vi har några träffar mot malmen på djupet och som indikerar på att det fortsätter, sa han då.
Det skulle därför vara möjligt att LKAB något tidigare än vad man tänkt kan lämna besked om att man hittat en malmfyndighet som ger en fortsatt brytning längre än år 2060.
Ett annat tänkbart scenario skulle vara att LKAB diversifierar sin produktion och gör satsningar för att bryta andra mineraler än järnmalm. Närmande har redan gjorts genom det gemensamma åsiktsförklaringen som bolaget slutit sig till med det australiensiska bolaget Talga och japanska Mitsui för att bryta grafit i Vittangi.